Klassisk musik med Theo

Musik ligger mig varmt om hjärtat. Min musiksmak fick alltid jämnåriga att höja på ögonbrynen när jag gick i skolan. Men nu när man är lite äldre, är det fler i min omgivning som kan uppskatta jazz, Bossa Nova och klassisk musik. Här kommer några personliga favoriter.


Los Morochucos - samlingsalbum av Los Morochucos Peruansk folkmusik när den är som bäst. De som lyssnat på Buena Vista Social Club, kommer att känna igen sig lite i den här musiken. Den är liknande men mer elegant. Stilen heter Musica Criolla (de Perú). Musiken består oftast av en eller flera gitarrer och sång. Musiken definieras av en särskild gitarrteknik där, om man lyssnar noga, det kan låta som att de drar i strängarna snarare än plockar. Los Morochucos bestod av tre herrar som hette Oscar Avilés, Ego Aguirre och Alejandro Cortés. Det finns en video på youtube från en film när de spelar någon av sina “bangers” iförda sjukt snygga smokingar.

Buena Vista Social Club - Samlingsalbum med låtar från diverse kubanska musiker och band. När det barkar mot vår och det är tillräckligt varmt för att köra med neddragna rutor på bilen, gör jag just det och höjer volymen och El Quarto de Tula spelas. Man knäpper upp en extra knapp på skjortan och föreställer sig E4an som en boulevard i Havanna med en allé av palmer, en cigarr i munnen, och ett glas mörk rom i ena handen. Den andra är på ratten till en gammal Cadillac cab med soffsäten i läder. (förespråkar absolut inte fyllekörning men bilden är fin) Buena Vista Social Club är den ultimata musiken för sommarkvällar eller vårhäng. Så istället för att lyssna på Bo Kaspers, försök med Kubansk musik - sätt igång den äkta varan.

Bossa Nova - spellista på Spotify Bossa Nova, den nya stilen. Såg dagens ljus i Brasilien på 50-60-talet. Man hade precis fått sin första folkvalda president och landet var på väg att utvecklas politiskt, tekniskt och ekonomiskt, sen kom militärkuppen 1964 och förändrade allt. Trots detta, eller kanske snarare tack vare detta, slog Bossa Novan igenom med kraft och blev enormt populär. Artister att hålla utkik efter är Joao Gilberto, Antonio Carlos Jobim, Astrud Gilberto och Vinícius de Moraes. Andra musiker som gjort kända Bossa Nova-tolkningar är bland annat Stan Getz och Frank Sinatra.

The Rat Pack The original grabbarna grus. Dean Martin, Sammy Davis Jr. och Frank Sinatra. Sedan var även Joey Bishop och Peter Lawford med på ett hörn. Originalgänget bestod även av Humphrey Bogart och Katherine Hepburn samt Spencer Tracy och David Niven. Den som myntade begreppet och namnet The Rat Pack var Bogarts fru Lauren Bacall, som vid åsynen av gänget, på väg hem till Bogarts och Bacalls hem, fick upp namnet i huvudet. Efter Bogarts död 1957, blev änget reducerat till de ovan samt förstnämnda medlemmarna, med Sinatra som centralfigur. Det finns en känd inspelning med Dean, Sammy och Frank på

Spotify från 1963 när de uppträder på The Sands Hotel i Las Vegas. Dean Martin öppnar showen och är otroligt rolig. Sedan kommer Ol’ Blue Eyes och smäller av några riktiga ögonfuktare, följt av Sammy Davis Jr. som bland annat gör ett sjukt bra imitationsnummer där han imiterar Nat King Cole, Tony Bennet och Dean Martin. Alla dessa tre är värda att lyssna på, särskilt Dean Martin som i mitt tycke är den främsta av de tre.


Chet Baker Det är inte mycket som behövs sägas om denna mångfacetterade musiker. Har gjort många bra skivor och tolkningar. Sanningen är den att jag inte kan jättemycket om Chet Baker men hans musik är väldigt bra och fungerar väldigt bra att ha i bakgrunden.

Chopin En av den romantiska erans giganter. Här har vi balsam för öronen. Perfekt musik på en regnig söndag eller när man bara vill lyssna på klassiskt istället för modernt.

Sven-Bertil Taube All heder åt Evert, men en särskilt fin sångröst hade han inte. Hans sons tolkningar är däremot GULD. Det finns inget som skriker sommar lika mycket som när Sven-Bertil tolkar sin far. Favoriten är Sjösalavår. Dottern har sussat sött till Flickan i Havanna sedan dag ett så det finns bra vaggvisor i hans mix också.

Dela gärna med er av era bästa musiktips! @theo_christensons

Senaste inlägg

Visa alla