• Fredrik af Klercker

Klubbarna att hålla koll på

Många klubbar har genom åren direkt bidragit med innovationer till garderoben. Ett exempel är slipsknuten four in hand som kommer från klubben med samma namn i London. Ett annat är tuxedo, smokingen som i New York introducerades på Tuxedo Club, som ett alternativ till formell klädsel.


Med sina klädkoder och regler, som att man inte får ta med mobiltelefon eller diskutera affärer, är de en utpost i dagens moderna samhälle. De bejakar elegans och förhåller sig stilla, avvaktande till utveckling. Nedan följer några exempel på klubbar runt om i världen som fortfarande står för den klassiske gentlemannens ideal, framför allt vad gäller klädsel och vackra omgivningar. Självklart finns det stora antalet klubbar i London som är staden där konceptet medlemsklubbar en gång i tiden skapades. De fick emellertid spridning runt om i världen, inte bara i det brittiska imperiets kolonialvälde, även på platser så exotiska som Stockholm och Göteborg.


Många av världens klubbar har utbyte med varandra, är man medlem i en får man ofta tillgång till flera. Klubbarna kan uppfattas som väldigt slutna och helt omöjliga att någonsin besöka, men så är inte alltid fallet. Vissa är mycket svåra att bli medlem i, men i många fall kan man kontakta klubben i fråga och undersöka hur det går till att bli medlem.


Stockholm


Sällskapet, grundat 1800

Stockholms äldsta klunk, Sällskapet, har sina lokaler i fastigheten Arsenalsgatan 7 på Blasieholmen. Det är en mycket vacker klubb där man kan äta lunch och middag. Klubben är öppen mellan 08.00 och 01:00. Matsalen är en kopia av restaurang Rydberg, som förr låg på Norrmalmstorg, där klubben häll till innan de hade egen fastighet. Biblioteket är ett av Sveriges vackraste med möblemang i gröna Chesterfieldfåtöljer, skotskrutig matta och porträtten av ordföranden genom åren. Sällskapet är Sveriges största herrklubb med omkring tvåtusen medlemmar.


Nya Sällskapet, grundat 1874

En något mer exklusiv klubb än Sällskapet är Nya Sällskapet. Medlemsantalet är mindre och tillåts inte att expandera. Klubben grundades då vissa medlemmar i Sällskapet tyckte att reglerna för medlemskapet inte var tillräckligt strikta. Både kung Carl XVI Gustaf och prins Carl Philip är medlemmar.

Klubben har en hänförande utsikt över Kungsträdgården. För några år sedan totalrenoverades klubben men med strikta restriktioner att bevara knarret i trappan. Det är absolut förbjudet att diskutera affärer under lunchen.Göteborg


Royal Bachelor's Club, grundat 1769

Bachelor's är Sveriges äldsta herrklubb och huserar på Skyttegatan 1. Klubben grundades av den skotske barnonen Erskine. Många av de första medlemmarna var skottar och engelsmän som uppehåll sig i Göteborg genom handelssjöfarten, men saknade en klubb efter brittiskt mönster.London


White's, grundat 1693

White's är av många ansedd som klubbarnas klubb. Klubben har extremt strikta inträdesregler, är den äldsta klubben i världen och har till skillnad från andra klubbar inte utbyte med andra. Prins Charles är medlem liksom hans son William. Många av världens klubbar har öppnat sitt medlemskap för kvinnor, dock inte White's. De har däremot gjort ett enda undantag under sin långa historia, det var när drottning Elizabeth II besökte klubben 1991.


Brooks's, grundat 1764

Londons näst finaste klubb är Brooks's, ursprungligen grundad medlemmar som blev uteslutna ur White's. Klubben har utbyte med Nya Sällskapet i Stockholm.


Travellers Club, grundat 1819

Travellers lub ligger på Pall Mall, den mest kända klubbgatan i London. Klubben har som ett av sina krav för medlemskap att man måste ha rest minst 500 engelska miles i rak linje från London. Travellers har utbyte med Sällskapet i Stockholm.


Turf Club, grundat 1861

Beläget i det mycket vackra Carlton Terrace House, ligger den mycket exklusiva Turf Club, med en något yngre genomsnittsålder än vad som är vanligt för brittiska klubbar. William, hertigen av Cambridge och prins Harry är medlemmar. Klubben hade förut en hemsida som så många andra klubbar, men den stängdes ned då medlemmarna inte såg något syfte med att ha en hemsida.


Rom


Circolo Della Caccia (The Hunt Club), grundat 1869

Circolo Della Caccia är världens vackraste klubb och också den svåraste att bli medlem i. Den ligger i familjen Borgheses gamla palats i Rom; familjen bebor fortfarande ett antal våningar i palatset. Klubben är med sina kolonner och vackra salar definitivt den mest åtråvärda klubben i världen. J.P. Getty (amerikansk oljemagnat och konstsamlare) blev nekad inträde vilket visar att pengar inte kan köpa allt.Paris


Travellers Club grundat 1904

Inhyst i det mycket opulenta Hôtel de La Paiva sedan 1904 är Travellers club, Paris mest exklusiva klubb. Palatset är uppfört av markisinnan la Paiva 1856 som ett privatpalats. Markisinnan föddes som Esther Lachmann och var n av sin tids mest kända kurtisaner. Efter att ha blivit både preussisk grevinnan och portugisisk markiserna genom giftermål, lät hon bygga ett palats och blev berömd för de enorma fester hon höll där.New York


New York Yacht Club, grundat 1844

New York yacht Club är absolut ett Mecka för den seglingsintresserade, om man dessutom gillar mycket vackra omgivningar. Klubben är berömd för sitt rum med en stor samling båtmodeller. Man har vunnit segeltävlingen America's Cup tjugofem gånger.Senaste inlägg

Visa alla