• Linus Johansson

Knapparna som länkar oss med elegansen

Under vinterhalvåret är det flertalet festligheter, med jul och nyår i spetsen, som medför klädkoden mörk kostym vilket ofta innebär att man får plocka fram manschettknapparna. Det har genom tiderna pratats om att manschettknapparna är, bredvid vigselring och klocka, de enda smyckena en man kan bära. Detta är givetvis struntprat. Men manschettknapparna har en stark ställning historiskt.


En manschettknapp används som bekant till skjortor som har dubbel manschett, eller french cuffs som det heter på engelska. Ett namn som är något missvisande då det inte har någonting med Frankrike att göra. Manschettknappen härstammar nämligen från Storbritannien. Varför det franskklingande namnet kom till är inte helt fastslaget, men det var amerikanerna som började med detta på 1930-talet.Manschettknappar kan vara mycket enkla eller väldigt elaborerade, ha ett stort symbolvärde eller bara vara ploj. Oavsett varför man bär ett par manschettknappar säger de alltid något om dess användare.


Den mest klassiska modellen är knappen med kedjelänk men den kan vara lite svårare att bära eftersom manschetten inte blir så tajt. Då gäller det att ha en välsydd skjorta.


Silkesknuten är en mycket klassisk och elegant modell som finns i flera utformningar. Den passar egentligen till alla sammanhang förutom frack. Den vanligaste knappen är den med stel metallänk. Det är också den mest praktiska och i många sammanhang den snyggaste.Om man arbetar i kostym och har manschettknappar dagligen fungerar alltid silkesknutar – elegant och diskret på samma gång. Är det lite festligare sammanhang är knutar i metall – guld eller silver – mycket snyggt. Vad gäller material på manschettknappen är det guld, silver och tyg som är den officiella rangordningen i formalitet. Är det en riktigt formell tillställning är det ruggigt snyggt med monogram på knapparna.Monogram är alltid elegant att ha på manschettknapparna, det är alltså initialerna i ditt namn som graveras på knapparna. Det går även ha ett minnesvärt datum ingraverat, så som ett bröllop eller jubileum, detta kallas minnesknappar. Det finns också så kallade medlemsknappar, de används om du är medlem i en klubb, tillhör ett regemente eller har knappar från en skola. Lika elegant som det kan vara att bära dem, lika fel kan det bli om du saknar koppling till klubben eller skolan. Slutligen går det även bära knappar som är dekorerade med vad helst du vill, de finns i lika många utförande som det finns personligheter. Detta är ett utmärkt tillfälle att visa sina intressen eller personlighet.

Senaste inlägg

Visa alla