Konsten att bära strumpor

Strumporna har funnits i tusentals år, från början gjorda av läder för att senare bli en statussymbol i Europa fram till 1500-talet, då man kunde börja värva strumpor i maskiner och blev då tillgängliga för allmänheten. Sedan dess har de varit ett av våra vanligaste basplagg.


Detta mycket enkla och för många självklara plagg är ofta en konst att bära rätt. Den vanligaste missuppfattningen kring strumporna är att det finns situationer där det är okej att ha korta strumpor till långbyxor. Det är ett av de vanligaste felet män gör. Det finns nästan ingenting som kan förstöra en klädsel så mycket som synligt ben mellan strumpa och byxa.


Den enkla regeln är att alltid ha knästrumpor eller inga strumpor alls. Det är egentligen mycket enkelt – om man känner minsta tvekan över om det kan uppstå en glipa mellan byxa och strumpa har man en för kort strumpa.När har man då inte strumpor alls på sig? Jo, när det är varmt, mycket varmt. Inte som vissa gör, så fort det är plusgrader visar man de kritvita anklarna. Och – man har alltid strumpor vid högtidliga situationer, hur varmt det än är.


Färg & material

Den mörkgrå, ribbade ull- eller bomullsstrumpan är den i alla sammanhang mest passande strumpan; till mörkblå eller grå kostym och bruna skor.


Den mörkblå strumpan fungerar till nästan lika många områden, men passar inte lika bra till grå kostym eller bruna skor. Blå strumpor är bäst till svarta skor.


Svarta strumpor är precis som en svart kostym, inte speciellt snyggt. Undvik därför svarta strumpor förutom när du bär svarta silkesstrumpor till högtidsklädsel.Rutiga argylestrympor är elegant till tweeden och fungerar bäst på helgen eller på fritiden. De alltför färgglada och mönstrade strumporna får lätt en pajasartad effekt, snarare än att de blir en rolig detalj. Bär man dem till kostym och andra högtidsplagg minskar dem formaliteten i klädseln.


Däremot kan en enfärgad strumpa o en avvikande färg vara mycket snyggt även när man är uppklädd o tillfället inte är alltför formellt. Gärna på en födelsedagsfest men inte på ett bröllop.


Till frack bär man aldrig något annat än silkesstrumpor, men till smoking kan man få smyga in en enfärgad strumpa i en glad färg.


En bra tumregel är att försöka färgmatcha strumpa och byxa, snarare än att matcha sko och strumpa, som många gör.Färgglada strumpor går utmärkt att använda vid högtidliga tillfällen, men inte mönstrade strumpor. Ska man bära färgglada strumpor så är de enfärgade och knähöga. Undantaget till att bära flerfärgade strumpor är om man har en kontrasterande färg på tå och häl. Om du ska på fest, känner dig självsäker och bär smoking kan det vara snyggt med röda strumpor. Lila strumpor är fint till mörk kostym och ljusblå strumpor till uddakavaj och grå flanellbyxor kan vara mycket elegant.

Senaste inlägg

Visa alla