top of page

Konsten att kombinera färger

Att hitta rätt i färgkombinationer handlar till stor grad om att skapa en visuell känsla som tilltalar främst dig själv. Med ett bra färgöga och gott självförtroende kommer man långt.


När det kommer till stil och kläder finns det som bekant väldigt få ”rätt eller fel”, detsamma gäller vid färgkombinering. Det handlar i stället om att hitta en skara färger som dels passar dig och som du känner dig bekväm i, dels utgå från vilka kombinationer av färger som anses lämpliga för vald situation.


Det första att ta i beaktning är den så kallade huvudfärgen i en outfit. Det vill säga de större plaggen såsom kavaj, skjorta, byxa eller jacka. Här är det i regel bäst att utgå från olika färggrupper. Exempelvis fungerar svart, vitt och grått bra i kombination med både varandra och med toner av beige, olivgrönt och ljusblått. En annan huvudgrupp färger kan bestå av olika nyanser av mörkare blå - marinblått exempelvis. Även beige, brunt och olivgrönt går att få in här. Det är med andra ord några färger som fungerar till allt. Det är även färger som inte sticker ut nämnvärt och därmed går att bära utan att vara allt för iögonfallande, om man nu inte vill vara just det.


Har man satt grunden i ens klädsel med ovanstående färger kan man sedan med enkelhet addera plagg med accentfärger. Dessa färger bör synas, utan att ta över helhetsintrycket. På de mindre plaggen som slipsar, scarves, bröstnäsdukar eller strumpor kan man experimentera vilt med mer eller mindre starka färger. Däremot är det i regel snyggast om man håller sig undan rött, grönt eller valfri annan färg i neonliknande utförande, det är skönast för alla inblandade att slippa bli stucken i ögonen av en Trump-röd slips. Medan samma färger, i mer sobra nyanser, kan vara mycket snyggt.


Avslutningsvis vill jag hävda att svenska män generellt sätt är alldeles för fega i sina färgval. Ofta hamnar man i den Skandinaviska färgpaletten där beige, vitt och taupe är det enda som finns i garderoben. Jag vill därför uppmana alla att våga bära någonting som åtminstone utstrålar lite personlighet.Bra exempel på hur man kombinerar ton i ton.

Här kombinerar Fredrik flera toner av brunt tillsammans med en orange slips. Orange, som normalt sett är en "skrikig" färg, är här i ett sobrare utförande istället mycket elegant.

Huvudfärgerna är här sobra i grönt, vitt och ljusblått. Slipsen i mörkt rött blir då iögonfallande på ett härligt sätt.


Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page