Konsten att vara elegant utan kostym

Det finns många som känner sig stressade över att vandra balansgången som är att vara elegant i ett samhälle där det allt oftare ses som överklätt att bära kostym och slips. Det kan vara en svår uppgift att se välklädd ut utan att bära så kallade skräddade plagg. Det är åtminstone lättare att trampa snett.


Miles Davies visste hur man gör.


En avslappnad klädsel behöver inte vara en motsättning till elegans. Kvalitetskläder i smakfulla färger, välgjorda och välsittande, kommer alltid vara eleganta. Ofta till och med mer elegant än en sämre, illasittande, alldeles för glansig kostym. I fall där det inte stämmer handlar det snarare om formalitet än elegans. Men det är inte alltid ett likhetstecken mellan formalitet och elegans.


Däremot finns det olika sätt att se på formalitet. Det finns den klassiska och regelmässigt korrekta, det vill säga att frack och kostym är det mest formella etc. Sedan finns det en modern, oskriven, tolkning av formalitet. Alltså, att det idag på somliga jobb eller sammanhang anses formellt att ha ett par uddabyxor och en vit skjorta. Formalitet varierar alltså beroende på bransch, plats och ålder. Det jag försöker säga är att elegans är mer permanent än formalitet.


Svenska Berg & Berg har en mycket bra inställning till avslappnad elegans. Deras produkter är precis den perfekta avvägningen mellan formellt och avslappnat.


Så, vad är det som gör att en avslappnad klädsel uppfattas elegant?

Först och främst, färgerna. Vad är det som gör en kostym elegant? Jo, förutom den historiska kopplingen, är det de subtila färgerna. Samma sak gäller avslappnade kläder. Marinblått och grått dominerar och när andra färger används är det snyggast om de är likvärdigt nedtonade.


Om du använder en oxfordskjorta, chinos och en overshirt kommer det vara som elegantast om de går i färger som vitt, marinblått eller grått. Det kan även vara elegant med beige och mörk- eller olivgrönt. Det går som alltid experimentera med färgerna men basen bör precis som hos en kostym vara i subtila, klassiska färger.


Liknande principer gäller vid val av mönster. En rutig kavaj är mindre formell, och eventuellt mindre elegant, än en klassiskt mörkt blå. Samma sak vid en mer casual klädsel, en rutig skjorta är inte lika elegant som en enfärgad.


Saman Amel visar här prov på hur sobra färger och klassiska silhuetter utgör en elegant avslappnad elegans.


Återigen liknande tankesätt när man tittar på textur och struktur i tyget. En stickad t-shirt kan vara ett bra val om man vill vara mer elegant exempelvis, tygets struktur gör då att hela klädseln uppfattas mer formell än om man haft en t-shirt i bomull. En marinblå, stickad t-shirt i kombination med ett par ljusare flanellbyxor är i regel mycket elegant trots att det är mil ifrån kostym och slips.


Sedan, det allra viktigaste; passform. Det är inget unikt för den avslappnade stilen, det gäller alltid. Jag skulle vilja säga att det är som allra viktigast i byxorna. Sitter byxorna bra faller sig det andra ofta naturligt. Ett par uddabyxor är utmärkt att para ihop med t-shirts och stickade tröjor för att få en elegant, avslappnad outfit. Välj ett par byxor med relativt hög midja och vältilltagen vidd så kommer du undan i de flesta vardagliga sammanhang.


Materialval är också en viktig aspekt i casualwear. En fin kashmirtröja eller irländskt linné gör saken relativt enkel. Till skillnad från mycket annat, som blir elegantare när det används och slitits, skulle jag säga att när man vill vara avslappnat klädd är det viktigt att se hel och ren ut. Där kommer kashmiren och de finare ullblandningarna väl till pass. Det är också viktigt att kläderna ser fräscha ut. Ett par välpressade gråa byxor kommer göra helheten mer elegant än om de hunnit tappa sin stuns.


Erik Mannby visar upp konsten att vara elegant utan att bära kostym.


Det finns ytterligare en aspekt att fundera över. Det är som med kläder och elegans i stort, den berömda ”sprezzaturan”. Det går väl inte använda det begreppet oironiskt men det ligger likväl mycket i vad begreppet hänsyftar. Det är alltjämt ett viktig del av elegans att se lite nonchalant och obesvärad ut. Det finns få saker som ser så illa ut som när klädseln skriker att man har försökt för mycket. Därför måste vi landa i att grunder för att se elegant ut handlar lika mycket om uppförande. Var trevlig, glad och ha välpressade byxor, då kommer du långt.


Senaste inlägg

Visa alla