GUIDE - KOSTYM

En elegant kostym är en gentlemans utrustning, skydd mot omvärlden samt visitkort. Hur du väljer att klä dig i kostym säger mycket om vem du är och ditt sinne för detaljer och noggrannhet.Det går att hitta snygga och funktionsdugliga kostymer i alla prisklasser, men en kostym som är sydd av en skräddare efter dina mått är värd kostnaden och en lyx som alla män bör unna sig en gång i livet.

Den moderna kostymen har sitt ursprung i sekelskiftet runt 1700- och 1800-talen då de elaborerade och broderade kostymerna gav vika för de enklare, mer sobra, enfärgade kostymerna. Ordet suit som kostymen heter på engelska härstammar från franskans suite, vilket kommer sig av att byxor, väst och kavaj följde färg. I dag är den absolut vanligaste kostymen den enkelknäppta med två knappar, med det finns självklart en del variationer och olika passformer. Den moderna kostymens skärningen introducerades av hertigen av Windsor på 1930-talet när han landade det amerikanska bylsigare snittet med det europeiska som är smalare. Han lät sy upp sin kavaj i London och sina byxor i New York.Passform, snitt och delar


Enkelknäppt

Den enkelknäppta kostymen är den enklaste av de tre standardmodellerna och också den vanligaste. Den är perfekt när man vill vara sober men inte för elegant eller för nedklädd. Dessutom är den mycket bekväm eftersom den går lika bra att bära uppknäppt som knäppt. Den enkelknäppta kostymen har två eller tre knappar. Till den fungerar det generellt bäst med byxor utan slag.


Dubbelknäppt

Den mest eleganta av de tre modellerna är den dubbelknäppta. Det är dock också den som kräver mest av passform och hantverk. Lika snygg som den kan vara, lika ful kan den blo om den sitter illa. En enkelknäppt kostym är i regel enklare att bär, främst för att den dubbelknäppta förväntas vara knäppt hela tiden och därför måste sitta perfekt runt kroppen. En dubbelknäppt kostym knäpps alltid från vänster till höger, vilket härstammar från tiden då män bar svärd och man ville undvika att fastna i vapnet när man knäppte kavajen. Den undre knappen bör alltid vara uppknäppt.


Passformen hos en kavaj:

Slag: Gör ett medvetet val mellan spetsiga och rundade slag, eller sjalkrage. Sjalkrage har man dock bara på smoking.


Axelbredd: När man provar en kavaj är det framför allt axelbredden man vill stämma av. Den sömmen är ofta för dyr att låta ändra. Kavajen ska inte kännas för trång, men den är för stor om du lutar dig mot en vägg och kavajen nuddar väggen först.


Midja: kavajen bör vara något figursydd, det vill säga gå in något i midjan. Den smalaste delen av silhuetten bör ligga runt den översta knappen på en kavaj med två knappar och runt mittenknappen på n kavaj med tre knappar.


Längd: låt armarna hänga utmed sidorna, böj fingrarna och om kavajens fåll då vilar i din hand har den rätt längd. En kostymkavaj ska täcka det mesta av gylfen och din bak.

Armhåla: om armhålan är för vid kommer hela kostymen att röra sig när du sträcker ut armen.


Knäppning: Om tyget drar runt knapparna är kavajen för tajt. Om du drar ut kavajen från magen och du har mer plats än 5cm är den för stor.


Tredelad

Man kan tro att den tredelade och den enkelknäppta kostymen är likadan förutom västen, men det stämmer inte helt. Slagen på en kavaj som man använder till en tredelad kostym bör vara spetsiga och inte trubbiga, som på den vanliga enkelknäppta kostymen. Man bör också ha slag på byxorna till den tredelade. En tredelad kostym ställer ett annat krav på byxorna; de måste vara höga och det får under inga som helst omständigheter uppstå en glipa mellan byxor och kavaj.


Material

Worsted-ull är det bästa materialet för en kostym, i nästan alla lägen. En duktig skräddare vet precis vilken vikt det ska vara på tyget för att anpassa den för rätt klimat och användningsområde. I tropiska klimat kan det fungera bra med en mycket välsydd linnekostym.


Passformen hos kostymbyxor

Midja: Byxan bör sitta uppe utan skärp eller hängslen.


Höft: Byxan bör inte sitta för tajt under skinkorna men inte heller för bylsigt och vecka sig.


Benlängd: Byxan bör gå ned till halva hälen när du har skor.


Slag: Slag kan göra att man ser kortare ut, välj med omsorg. Till slag är det snyggast med byxor med pressveck.


Pressveck: Byxor med pressveck ska bäras från midjan, inte ner på höften, annar blir byxbenet bylsigt.


En kostym – vilken?

En fråga som ofta uppstår är om man endast köper en kostym – vilken ska man då ha? Av någon märklig anledning blir ofta svaret en svart kostym. Det ett av de största misstag kring manlig klädsel som har uppstått. Jag skulle kunna gå så långt att jag hävdar motsatsen: man behöver aldrig äga en svart kostym. Det är dessutom få andra färger som ser bra ut tull svart och det gör det svårt att ha snygga accessoarer till. En svart kostym är generellt oestetisk och fantasilös. Svaret på frågan är i stället: köp en grå flanellkostym. Den går lika bra att ha på begravning som på bröllop eller på ett viktigt möte. Ett annat säkert kort är den marinblå kostymen, den fungerar i lika många sammanhang som den i grå flanell.

Senaste inlägg

Visa alla