top of page

KRÖNIKA: "Vill du ligga med mig då?"

KRÖNIKA

Om sanningen ska fram – inte om du har tubsockor.


Åsikterna går förvisso isär gällande vad som egentligen dödar en mans sex appeal mest. En ståuppkomiker hävdad till exempel med enfas att det är långkalsongerna. Till publikens skrattsalvor

iscensatte han därefter ett tappert försök att åla sig ur ett par långkallingar med värdigheten i behåll. Det säger sig själv hur det försöket gick.


En tidigare kollega hävdad å sin sida att elsparkcykeln är det bästa preventivmedlet i världen. Och hon var inte helt ute och cyklade. Det är trots allt viss skillnad på en Bugatti och en Voi. Om vi nu ska prata sex appeal.

Men för egen del tar tubsockorna ändå priset. Det har säkerligen sina funktionella fördelar, men rent estetiskt saknar de helt existensberättigande. De för inte bara tankarna till hormonstinna tonårskillar, de har allt som oftast även en högst tvivelaktig kvalité som lämnar dem med gråa undersidor, trots otaliga tvättar. Och förmodligen skulle inte heller ens Brad Pitt lyckas med konststycket att se sexig ut i ett par noppriga tubisar.


Den enda gången ett par tubsocker gör sig sämre än i sängkammaren är dock till en smoking. Under en storstilad festtillställning blev jag vittne till det till synes oskyldiga, men ack så förargelseväckande, tilltaget att ha tubsockor till smoking. Jag kunde bortse från att smokingen var hyrd, att flugan var färdigknuten och att gördeln satt uppe vid öronen någonstans, men tubsockorna… Det finns absolut ingenting som ursäktar den kombinationen. Det är helt i sin ordning att silkesstrumpor och operapumps kan kännas något övermodigt för en novis, men fortfarande; tubsockor? Där någonstans borde rimligtvis ändå någon form av stilkänsla göra sig påmind? Eller är det för mycket att önska av den moderna mannen?


I skenet av den bekväma tidsåldern, och det faktum att det numera närmast anses oartigt att klä upp sig, tycks vi ha förlorat all form av stilmässig spelförståelse. Så inför det stundande tolvslaget, oavsett om dresscoden påbjuder smoking eller inte, om du hoppas på att få fira in det nya året med en kyss eller två – lämna sockorna hemma (eller ännu hellre: släng dem). För den lilla svarta må vara kvinnans räddning i alla lägen, men detsamma kan i så fall sägas om mannens svarta strumpor. ”Dress shabbily and they remember the [socks]. Dress impeccably and they remember the [man]”, som mademoiselle Chanel skulle ha sagt, med viss modifikation.


Och med det sagt, hörde jag skål?

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page