top of page

Laga mat på ett elegant vis

Glöm allt vad fiskpinnar och frysta köttbullar heter. Här är en guide till hur man gör matlagningen lite roligare och mer elegant.

Håll rent. Det kanske svåraste av allt. Det brukar hjälpa att ta en valfri soppåse och lägga den på köksbänken. Då kan du snabbt och enkelt kasta alla skal, tomma förpackningar osv. rakt ned i påsen i stället för att stapla allting eller öppna och stänga lådan till soptunnan femtioelva gånger. Försök även att diska rent exempelvis skärbrädor och pannor direkt när du är klar med dem.


Planera innan - ha en ordentlig plan. Oavsett om du ska laga köttfärssås eller en Beef Wellington, behöver du planera det du ska laga innan det ska ske. Detta gör att du förebygger eventuella stresspåslag och stökiga arbetsytor. Jag menar inte att du skall skriva en planering, men gå igenom alla moment i huvudet innan.

Mis en place. Denna underbara uppfinning finns av en anledning. Lägg fram alla råvaror och redskap innan du börjar så att du slipper allt spring och letande efter knivar, slevar och gud vet vad.


Tänk som en TV-kock. Om du ska finhacka grönsaker som sedan ska svettas i pannan; se till att finhacka allt på en gång och lägg i en bunke eller i separata skålar. Detta hjälper dig att hålla koll på allting och det blir inte lika stökigt. När du är klar med bunken eller skålen, lägg den direkt i diskmaskinen.

Lajva kock. Låt fantasin flöda lite! Låtsas att du är en kock i ett riktigt restaurangkök. Familjen brukar ju vara de hårdaste kritikerna.

Presentation. Som bekant äter man inte bara med munnen. Ansträng dig lite och servera din rätt med en fin presentation. Det kan vara allt från upplägg till en timjankvist eller liknande på maten i pannan.

Missa inte att ni läsare nu får 20% prova-på-rabatt hos MATKOMFORT - matkassen där kocken ingår.

Klicka in på matkomfort.se för att läsa mer och beställa din första matkasse.

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page