Mässdräkt M/1878, en ikon.

Vi fick frågan hur flottans mässdräkt M/1878 skall sitta för att uppnå perfektion, en mycket rolig fråga och viktig! Rolig för att det är ett mycket vackert plagg och viktig för att man representerar flottan, försvarsmakten och Sverige när man bär den. Hur ser den ut till och börja med?

Ett grundläggande problem med att beskriva mässdräkten är att efter ett intensivt googlande så har jag inte hittat en enda bild på nätet där den sitter perfekt så jag får tyvärr utgå från en bild där den sitter dåligt och försöka i text berätta hur den är menad att sitta.

Så här ser mässdräkten allt som oftast ut idag det är nästan bra vilket är väldigt långt från bra! Det största misstaget är att byxorna är för långa nertill och för korta upptill. De får under inga som helst omständigheter skrynkla sig över skon det är en skymf mot uniformen och mot estetik. Byxslutet skall när du står upp vara en knivskarp linje också för att revären blir mycket elegantare. upptill så anar man att byxorna slutar ungefär där ett par moderna jeans slutar vilket är hysteriskt mycket för kort ett par uniformsbyxor till mässdräkt skall på framsidan sluta ovanför naveln och där bak gå upp i ryggslutet.

Där fram för att det får aldrig bli ett glapp mellan väst och byxa, lösningen är inte att dra ner västen. där bak av två anledningar den ena är att skjortan aldrig skall sticka fram den andra är att när du lutar dig framåt så skall bara blått byxtyg synas. Mer generellt så skall benen vara avsevärt mycket längre än överkroppen och den bilden skapar man genom att bär byxorna på detta sätt. Västen på bilden sitter för långt ner den skall upp nästan 5cm den får aldrig synas under kavajen ALDRIG, den skall vara kort en cm ovanför naveln skall den sluta och alltid ha hel rygg, inga gummisnoddar i nacken.

Efter ytterligare lite googlande samt samspråk med en god vän som är örlogskapten så hittade vi denna bild där kungen på ett fantastiskt snyggt sätt visar hur byxorna skall sitta!

Senaste inlägg

Visa alla