Måttsytt i Stockholm, en guide

I Stockholm finns det en rad butiker där man kan köpa måttsydda eller skräddarsydda kvalitetskostymer. Vi ska nu besöka några av dem.

Blugiallo, Artillerigatan 6 Blugiallo kombinerar tradition med innovation. Deras devis; 21st century tailoring, beskriver företagets idé och koncept väl. Jag har haft nöjet att måttsy en kostym hos dem på Artillerigatan 6. Måttningen går till som så att man prövar kavaj, byxa och skjorta. Därefter tar man dina mått och nålar det som ska ändras för att plaggen ska få korrekt passform. Därefter diskuterar man tyger och vilken av kostymerna ur deras sortiment man är intresserad av. Man går även igenom de detaljer man vill lägga till rent utseendemässigt på kostymen. Man kan addera plisseringar, side adjusters, slag på byxan, slagens bredd på kavajen, fodret och om man vill ha hel- eller halvkanvas eller rent av en helt okonstruerad kavaj. Allt läggs in i din personliga profil på Blugiallos hemsida och därefter är det bara att vänta på din kostym!


Bild från Stiljournalen och Blugiallos event.

Östermalms Frack och Smoking, Almlöfsgatan 4 Bakom Kungliga Dramaten i Stockholm hittar vi en butik fylld av allt från kostymer, med tyger från Vitale Barberis Canonico, till frackar med tyger från Loro Piana. Förutom att erbjuda ready to wear-kostymer, frackar och smokingar, erbjuder de även Made-to-Measure. Hjälp och guidning får man av ägaren, Elias Gawrieh, som är andra generationen att driva butiken. Kvaliteten och snitten på kostymerna är klassiska och man kan välja tyger från bland annat Vitale Barberis, Loro Piana, Fratelli Tallia Di Delfino och Drago. Kostymerna sys i neapel.


Suitsupply, Mood-gallerian Holländska Suitsupply erbjuder kvalitetskostymer med tyger från Vitale Barberis, Loro Piana, Cerutti och Drago mfl. till väldigt överkomliga priser. De har förutom ett enormt ready-to-wear-utbud även made-to-measure. Man kan göra hela processen på nätet eller i deras butik i Moodgallerian i Stockholm. MTM-tjänsten gäller kavajer, byxor, kostymer, smoking, rockar och skjortor mm. Startpriset för kostym är 4698 SEK.Götrich & Co, Humlegårdsgatan På Humlegårdsgatan i Stockholm hittar du skrädderiet Götrich & Co. Ett skrädderi med anor från 1730. Bland deras kunder hittar man bland annat kungligheter och ledande affärsmän och som de beskriver det: kulturella frontfigurer. Götrich har ett tätt samarbete med Cad & the Dandy på Savile Row, som är ett syskonföretag till Götrich. Verksamheten har kvar sina tydliga traditioner och historia medan man samtidigt är helt i tiden; mönsterkonstruktionen är digital och de har, utöver sin ateljé i

Stockholm, tre ytterligare ateljéer till sitt förfogande. Priset för en tvådelad skräddarsydd kostym är från 13 000 SEK.


Atelier Saman Amel, Grev Turegatan Atelier Saman Amel började som ett UF-företag där man tillverkade slipsar för att senare börja utveckla verksamheten till att göra bland annat kostymer. Tack vare god marknadsföring och produkter av hög kvalitet har de fått goda recensioner och synts i reportage i allt från King till Wall Street Journal. Saman Amels kläder är nedtonad och smakfull elegans med paletter och ett tema som är tidlöst. Man kan även hitta några av deras RTW-plagg på mrporter.com .


A.W. Bauer, Brunnsgatan För er som följt Stiljournalen vet att Fredrik af Klercker vurmar för denna institution där hantverk, tradition och nytänkande går hand i hand. Skräddarmästare och ägare Frederik Andersen för traditionen på det anrika skrädderiet vidare och producerar kläder av absolut högsta kvalitet. Allting produceras i A.W. Bauers ateljé i Stockholm. Priserna är, sett till hantverket, “rimliga”. En handsydd kavaj tar ca 40 timmar att tillverka och kostar därför ca 30 000 SEK.Hans Alldeles, Birger Jarlsgatan 58

Hans Alldeles är en sann klassiker som hållit till i samma lokaler sedan 1949. Deras filosofi har alltid varit att tillhandahålla hög kvalitet och personlig service. Här finns allt från förstklassigt skrädderi till herrmode och uthyrning av högtidsklädsel. I deras skräddartjänster och måttsömnadstjänster kan man välja mellan över 1000 tyger från värdens ledande tygleverantörer.Listan uppdateras...


@ theo_christensons

Senaste inlägg

Visa alla