'No Brown in Town' - Är det okej att bryta regler?

Stilregler pratar vi givetvis om, och jag tror att de flesta håller med mig när jag säger att det går alldeles utmärkt att bryta stilregler. Det finns givetvis några som man ska hålla hårt i, så som att bära svart fluga till smoking och liknande. Däremot finns det lika många regler som man med fördel kan bryta.'No brown in town' är en klassisk stilregel som härstammar från Storbritannien och Londons bankväsende. Regeln är precis så enkel som den låter, att man alltså inte ska bära bruna skor i stan. Jag gissar att detta härstammar från att man som banker i London historiskt inte bär någonting annat än svarta skor på arbetet. Bruna skor använde man bara på landet under helgerna. Regeln gäller dock inte bara skor, även om det är just där man historiskt varit mest noggrann. Bruna kostymer, hattar och rockar sågs också som opassande i stan.


Det här är en regel som främst praktiserats i Storbritannien, medan man i Italien och Frankrike exempelvis burit bruna skor i arbetet sedan lång tid tillbaka. Detsamma gäller för Sverige, som jämförelsevis haft en låg grad av formalitet på kontor länge.


Med allt detta i åtanke vill jag ändå hävda att om man har ett arbete som kräver formell klädsel bör de bruna plaggen undvikas så ofta som möjligt, just för att det ses som mindre formellt. Det kommer alltid vara mer elegant att bära svarta Oxfords till en mörk kostym. Detsamma gäller rockar och liknande. En mörkt blå eller grå rock är alltjämt det mest eleganta om det är klassisk formell klädsel man är ute efter.Brun som färg är dock inte förbjudet på något sätt och 'No brown in town' är en förlegad regel (eller myt om man så vill). Däremot gäller det att förstå sin situation och läsa av omgivningen. Alla situationer och arbetsplatser har sina plagg, eller färger, som anses olämpliga. Det handlar alltså om att förstå vad "regler" innebär och att de flesta tillåter sig brytas mot, om man gör det på ett intelligent och stilmedvetet sätt. Bär bruna skor eller en brun kostym, men se till att det är lämpligt för den situation du befinner dig i.Senaste inlägg

Visa alla