Nyårsafton! Detta skall finnas i glasen!

Nyårsafton är den högtid eller det tillfälle då nästan alla kollektivt bestämmer sig för att krypa ur sitt svenska skal och slå på stora trumman vad gäller mat, kläder och allt som hör denna afton till. Jag kan tycka att det finns något fint i det för att det är en dag där alla verkligen anstränger sig. Men, det finns såklart utrymme för förbättring. Och där många felar är i just i glasen. Vin och champagne behöver inte kosta skjortan. Så skippa Bibban och satsa på bra viner i flaska och spara korkarna som ett monument för kommande nyår. Här kommer en lista, i ren Bengt Frithiofsson-anda, på champagnerna som kommer att förgylla denna amatörernas afton.

Mousserande, läs Champagne Skippa proseccon, cavan och till och med crementen. Idag har vi CHAMPAGNE i glasen! Viktigast av allt är att champagnen INTE serveras i smala flöjtglas. Servera i vitvinsglas, smakupplevelsen blir så mycket bättre.


Förslag på Champagner:

Palmer & co Brut Resrve (299 SEK) Torrt och enkelt, det behöver inte vara svårare än så (Nr 7372 på Systembolaget).

Bollinger Special Cuvée Brut (509 SEK) Det här smakar som ett riktigt bra levainbröd. Syran är hög men med lena undertoner och ganska lite beska. Brödig och fruktig smak och rätt mängd bubblor (Nr 7418 på Systembolaget).

Pol Rogér Brut Vintage 2015 (625 SEK) Torr och ren smak, enligt systemtet lite komplext men det finns ändå en enkelhet i den som gör den god (Nr 7536 på Systembolaget).

Comtes de Champagne Taittinger 2011 (1595 SEK OBS Ordervara) En torr champagne med brödig smak, något komplex och med tydlig syrlighet. Frisk med lite beska (Nr 53874 på Systembolaget).

Krug Grand Cuvée (1839 SEK) Krug, lika svåruttalat som det är gott. Komplex smak med tydliga brödtoner, syra och sötma (Nr 7494 på Systembolaget).

Kom som sagt ihåg att servera champagnen i vitvinsglas eller vanliga vinglas för en bättre smakupplevelse samt att den är välkyld.

Generella dryckestips

När det kommer till viner, så är ett allmänt tips att dricka de bra vinerna först, så att man hinner njuta av dem när man fortfarande har huvudet på någorlunda skaft. Drick i den här ordningen: Finaste champagnen till drinken och eller förrätten.

Finaste röda till middagens höjdpunkt. Jobba er sedan neråt men avsluta med något halvbra.

DRICK ANSVARSFULLT


@THEO_CHRISTENSONS

Senaste inlägg

Visa alla