Och gud skapade mannen

Nathalie Wänblad är, förutom krönikör på Stiljournalen, frilansjournalist och en auktoritet inom den manliga stilvärlden. Hon syns dels som skribent i Plaza Uomo men även som redaktör för Älskade Östermalm.KRÖNIKA

… men troligtvis inte hans skor. Jag har nämligen svårt att se att Gud skulle vilja ta på sig äran (eller blotta förskräckelsen) av att ha skapat lakritsbåtarna, dumleklubborn eller diverse andra intressanta skapelser som traskar runt på Stockholms gator.


Det är sedan gammalt att skiljelinjen mellan en välklädd man och en slashas dras någonstans vid skorna. Av den anledningen är det också ytterst beklämmande att se att så många män verkar vara totalt oförmögna att välja skor som gör dem ens en gnutta rättvisa. Ett faktum som är än mer beklagligt då det räcker med en enda blick på dina skor för att du antingen ska vinna – eller försvinna.


Prisförutsättningar är inte heller en giltig (bort)förklaring i den här frågan. Utbudet av välgjorda, och prisvärda, skor är nämligen mer än generöst i dag. Det finns med andra ord ingen anledning att sänka sig till skor som kan liknas vid godis eller ge upphov till kreativa benämningar.


Designen på skorna är förstås bara en del av problemet. Den påtagliga vanvården är minst lika beklaglig. För det enda som är värre än ett par dumleklubbor är ett par ovårdade dumleklubbor. Och det spelar inte heller någon roll att du lägger en halv förmögenhet på en skräddarsydd kostym, du kommer ändå aldrig gå långt om du kombinerar den med ett par sjabbiga skor. Åtminstone inte stilmässigt.


Oavsett om du spatserar fram i ett par blankputsade Oxfords eller ett par coola sneakers – var en man och visa dina skor lite respekt. Skovård är hemligheten bakom varje framgångsrik man. En hemlighet som inte bara kommer gynna ditt anseende, utan även din skogarderob. Så putsa, borsta, använda skoblock – och beblanda dig inte med konsultdojor.


Och mina bästa herrar, låt mig påminna er om att jag skriver detta i högklackat. Det minsta besväret ni kan göra är att putsa era skor.

Senaste inlägg

Visa alla