OTYGET BÄLTE TILL KOSTYM

Kläd- och stilvärlden omges av mängder regler och anvisningar. De flesta med en historisk koppling på något sätt, inte sällan härstammar det från hur den brittiska societeten gjorde saker och ting under 1800-talets slut och 1900-talets början. Det finns många stilmässiga detaljer från den här tiden att lära sig från och inspireras av. Samtidigt är det lite av en balansgång att ta stilinspiration från historien utan att hamna i maskerad-facket.


Så, vad har detta att göra med bälten? Jag ville egentligen komma fram till att vad än mode eller trender säger om hur snyggt det är med bälte till kostym, tycker jag att man i detta fall ska titta väldigt noga på hur eleganta män har gjort genom historien.


Sedan någon gång på slutet av 90-talet har byxornas midja generellt åkt nedåt en väsentlig del. Det har inte varit en ovanlig syn att midjan flyttats så långt ner som till höften. Detta i takt med att kostymens snitt blev smalare och kortare, främst influerat av den italienska stilen. Den här förskjutningen av silhuetten sammanföll med att bältet blev en allt vanligare kompanjon till kostymen. Något som aldrig fallit mig i smaken.


Föredömligt hög midja på Erik Mannby.


Tittar man på historiska bilder där män bär kostym är det i regel iögonfallande höga midjor och bälten lyser, eller fullkomligt strålar, med sin frånvaro. I stället hålls byxorna uppe med hjälp av hängslen, eller i enstaka fall side adjusters. Det här sättet att bära byxor på ger en vackrare, mer smickrande silhuett och ett mycket mer elegant helhetsintryck.


En Made-to-order-reklam från början av 1940-talet. Bra silhuett, hög midja.För det är just helhetsintryck som är nyckelordet här. Hela idén med kostym eller annan mer formell klädsel är dess enhetliga utseende. Att fracken ska ha en svart linje från nacke till sko eller att man i en korrekt smoking glider runt som en proper, mörk vålnad gör dem till sådana underbara plagg. Detsamma gäller egentligen en kostym, enhetligheten i en välsittande kostym innebär en svårslagen elegans. En elegans som enkelt kan ruineras med ett litet snöre runt midjan.


Senaste inlägg

Visa alla