Raglanrockens storhet

Raglanrocken är en sann klassiker men efter att ha varit ur modet sedan någon gång på 90-talet har den nu kommit att ta en allt större plats på den så kallade menswear-scenen de senaste åren.


Raglanrocken är egentligen inte en modell i sig, utan Raglan syftar på modellen på axeln. Samma typ av konstruktion kan man ibland hitta på jackor och tröjor och namnet härstammar från den brittiska adelsmannen Lord Raglan, som var först med att bära detta. Raglan blev av med sin ena arm i Krimkriget under 1800-talet och för att dölja avsaknaden av arm på ett bättre sätt tog hans skräddare fram denna axelkonstruktion.


Raglanrocken förknippas med mer avslappnade sammanhang och görs ofta i tweed eller vattenavstötande bomull. Konstruktionen bygger på en horisontell ärmisättning där ärmens stycke sträcker sig hela vägen upp till kragen. Dess avsaknad av markerad axel, som historiskt är mer formellt, gör att den är sedd som ett informellt alternativ. Raglanrocken är i regel mycket bekväm och rymlig, mycket tack vare sin speciella konstruktion.Som sagt kommer Raglanrocken ofta i grövre material så som tweed, ull eller vattenavstötande bomull. De görs inte sällan i fiskbensmönstrade eller rutiga väver vilket gör sig väldigt bra till de allra flesta sammanhang och kan vara ett bra alternativ till den ”vanliga” mörkblå rocken, om man vill vara mindre formell.


Dess generösa och längre snitt, tillsammans med det bälte i midjan som Raglanrocken ofta har, utgör ett perfekt vinterrock för den som söker avslappnad elegans.


Senaste inlägg

Visa alla