RYDER CUP - HEDER & RIVALITET

Ryder Cup har kommit att bli ett av världens största sportevenemang. Vartannat år går 24 av Europas och USA:s bästa golfare upp mot varandra i ett matchspel där dramat, spänningen, den fantastiska golfen och hårda rivaliteten genomsyrar hela tävlingen. Det är ett evenemang större än själva sporten där grundarens, Samuel Ryders, själ ligger kvar.


Till en början var det dock bara en tävling mellan USA och Storbritannien där den första officiella matchen spelades 1927 i Massachusetts och vanns av amerikanerna. I den följande upplagan fick dock britterna revansch på Moortown i Leeds. Amerikanerna vann sedan 1931 och britterna fick ny revansch 1933. Efter detta följde många år av amerikansk dominans vilket ledde till att det brittiska laget utvidgades till Storbritannien & Irland och 24 år efter sin senaste vinst var det äntligen dags igen.


Den amerikanska dominansen fortsatte sedan under 60- och 70-talet, ofta med Jack Nicklaus i spetsen. Det var även Nicklaus som var först med att yttra tankarna kring att en förändring måste ske för att få jämnare matcher. Nio månader senare kom beslutet om att det brittiska laget nu även skulle inkludera hela Europa. Två år senare, 1979, stod två spelare från kontinentala Europa med i laget, Seve Ballesteros och Antonio Garrido.


Jack Nicklaus, med sina 18 majors en av, om inte den, största någonsin.Trots ändringarna vanns de tre följande tävlingarna av USA men sedan 1985 är det tio segrar för Europa mot USA:s åtta, med en match delad.


Förste svensken i Ryder Cup var kalmariten Joakim Haeggmann. 1993 tog han plats i ett lag innehållandes bland andra legendarer som Jose Maria Olazabal, Seve Ballesteros, Nick Faldo och Bernhard Langer. Det har sedan dess varit svensk närvaro i de flesta av tävlingarna men Henrik Stenson är den som spelat flest antal gånger och i årets upplaga är han ärad med en plats som vicekapten.


Årets upplaga spelas på Whistling Straits i Haven, Wisconsin, och är uppflyttad från förra året då den ställdes in på grund av Covid-19. Inga svenska kommer till spel och amerikanerna står som storfavoriter till att vinna (precis som de gjorde inför 2018 när Europa knep pokalen). På fredagen (24/9) peggar de upp och precis som vanligt avgörs det genom att lagen först möts i foursome- och fyra bästboll-matcher under första och andra dagen. På söndagen avgörs sedan Ryder Cup med tolv singelmatcher.


Ryder Cup kan räknas in på listan över de mest eleganta sportevenemangen. Dels med tanke på historian, dels med tanke på de många gentlemän som deltagit i spelen. Både välklädda och sportsmannamässiga gentlemän. Även om golfens klädsel har hämtat sig något från den färgglada Jesper Parnevik-ifierade typ av outfits som dominerade på slutet av 90-talet och början av 00-talet har den inte samma dragningskraft som under 60- och 70-talets glansdagar. Det räcker att googla fram några bilder på Jack Nicklaus eller Arnold Palmer för att se vad jag menar.


Den färgstarka spanjoren Seve Ballesteros.I dag är det en klädsel som sitter fast i funktionsmaterialets hårda grepp och det är sannerligen högt och lågt om man slår på en valfri tävling under året. Ryder Cup tilltalar med sina enhetliga lag-outfits där det i regel är sobra färger och designs som regerar. Ralph Lauren har exempelvis gjort ett bra jobb med att klä det amerikanska laget under de senaste åren. Med det sagt kan årets camouflage-inspirerade kollektion behövt setts över ytterligare en gång. I årets upplaga har det europeiska laget en mycket elegant kollektion kläder designade av Loro Piana.


Senaste inlägg

Visa alla