Så firar det brittiska kungahuset jul

Brittiska Tatler rapporterade i dagarna om hur det brittiska kungahuset med drottning Elizabeth II i spetsen firar sin jul. Huset Windsors jul innehåller allt från handskrivna brev, julaftonsfotboll till kalkonbuffé.


Drottningen gör sig redo för ytterligare en jul på Windsor, denna gång utan sin älskade make hertigen av Edinburgh vid sin sida. Men, hur ser en typisk jul ut för kungafamiljen? Så här brukar den åtminstone se ut när det inte är en pandemi som är i vägen...


Julkort

Om du själv upplevt skrivkramp efter att ha skrivit alla julkort är det nog ingenting mot vad drottningen får uppleva. Varje jul skickar hennes majestät nämligen omkring 900 handsignerade julkort. Normalt sett börjar drottningen med detta arbete någon gång i juli, för att hinna med alla.


Drottningens och hertigen av Edinburghs julkort från 1956.

Shopping

Förr i tiden var drottningen noggrann med att själv utföra all julshopping. Harrods fick då vara så snälla att ha öppet extra sent en kväll inför jul så att hennes majestät skulle kunna inhandla alla sina julklappar utan att någon annan var i vägen.


The Christmas Express

I stället för att ta det dyrare alternativet, alltså kungafamiljens privata tåg, från London till Sandringham, brukar de boka upp ett helt ”vanligt” tåg från King’s Cross Station i London, för att kunna åka upp redan veckan innan jul.Julafton

Familjemedlemmar som är bjudna till Sandringham för att fira jul med drottningen ankommer på tilldelad tid under julafton, drottningen vill nämligen inte att alla ska komma samtidig. Som det verkar, påverkas tiderna av status inom familjen. De juniora medlemmarna kommer nämligen tidigt medan de mer seniora delarna av familjen kommer senare. Prins Philip höll traditionsenligt en drink vid 19:30 på julaftonskvällen, där hans majestät själv agerade bartender.


Julaftonsfotboll

I enlighet med den kungliga jultraditionen anordnar hertigen av Cambridge och hertigen av Sussex alltid en fotbollsmatch med personalen på Sandringham under julaftonskvällen. Ibland spelar de kungafamilj mot personal, ibland mixar de upp lagen. Denna tradition har under de senaste åren varit nedprioriterad på grund av den spända relationen med Harry, som dessutom valt att fira sin jul i USA.Julklappar

Den brittiska kungafamiljen har som tradition att byta julklappar under julaftonskvällen, en tradition som prins Albert hämtade från Tyskland. De läggs sedan på ett bord, redo att öppnas under juldagen. De har just nu förbjudit skämtjulklappar efter att Kate en gång gav Harry ett ”Grow Your Own Girlfriend”-kit.


Julgranspynt

När hela familjen anlänt till Sandringham på julaftonskvällen är det dags att klä julgranen. Det är i regel den yngre generationen Windsor’s som har ansvaret för att granen, men drottningen håller ett strängt öga på den. Det finns inte utrymme för någon tacky julgran.Julaftonsmiddag

Efter att man har bytt julklappar och dekorerat granen är det dags att klä upp sig för middag, där alla gäster, och drottningen, förväntas bära smoking. Det är en sexrättersmiddag med menyn skriven på franska.


Juldag på Sandringham

Det är ingen jul utan att kungafamiljen går till St Mary Magdalene Church i Sandringham. Drottningen körs till kyrkan tidigare och får ta nattvarden privat, innan den allmänna gudstjänsten.Drottning Elizabeths julklädsel

Enligt Angela Kelly, drottningens privata påkläderska, handlar det om flertalet ombyten under juldagen. I Kellys egen bok skriver hon om att det kan vara upp till så många som sju ombyten för drottningen denna dag. Kelly ser till att planera alla outfits noggrant och meddelar sedan övriga i hushållet, för att undvika att någon annan har planerat en likadan utstyrsel.


Jullunch

Jullunchen på Sandringham består av räkor och hummer till förrätt och följs upp av kalkon med alla tänkbara tillbehör. Till efterrätt serveras ”Christmas pudding with brandy butter”.


Drottningens julhälsning

Drottningens julhälsning, som tv-sänds i alla 52 stater inom det brittiska samväldet, är en tradition som startades av Kung George V, som var den förste att sända den här typen av julhälsning på radio 1932. Drottningens hälsning sänds klockan 15 varje år och förinspelas några veckor innan.


Drottningen efter sin julhälsning 1957.

Kalkonbuffé

Juldagskväll innebär kalkonbuffé på Sandringham. Denna middag är den enda där den privata kocken lämnar köket för att skåla i whisky med kungafamiljen.


Annandagsjakt

Den årliga annandagsjakten äger traditionsenligt rum 26e december. De senaste åren sägs det att hertiginnan av Sussex satt stopp för detta på grund av hennes syn på djurens rätt.


Senaste inlägg

Visa alla