Säsongens bästa halsdukar

Nu faller löven snart lika tätt som regnet och de numera kylslagna vindarna kränker oss hänsynslöst på väg till jobb och skola. Den givna kompanjonen när nu hösten kommit är således halsduken. Det kan vara en lika dela praktisk accessoar som en lekfull detalj. Halsduken ger stora möjligheter att uttrycka sin personlighet med hjälp av färger, mönster och materialval. Det fungerar utmärkt att matcha ihop med en kavaj nu tidigt på hösten men givetvis ännu bättre till en härlig rock när den sibiriska kylan kommer om någon månad eller två.

Bär en Dodds Grey, 100% Kishorn washed Cashmere. Säkert och elegant kort. Fungerar tveklöst till en marinblå rock som jag har här.


Halsdukar är lite som slipsar, det går inte ha för många. Varje halsduk har sitt tillfälle och sin charm. Det är dock få förunnat att kunna ha en halsduk för varje situation så här följer några tips man kan ta med sig när det är dags att inhandla en ny.


Först, välj material. Den personliga favoriten är kashmir. Det finns få material som är lika härliga att ha mot huden. Kashmir har en bra andningsförmåga och dessutom både ser du ut, och känner dig som, en rund miljon när du går runt med en bit kashmir runt halsen. Skämt åsido, kashmirfibrerna gör sig utmärkt i just en halsduk. Fungerar perfekt i enfärgat likväl som mönstrat.


Ett annat material, eller materialblandning rättare sagt, är ull- och silkesblandning. Det har i regel en fin lyster tack vare silket och ullens förtjänster skyddar väl mot kylan. Det går givetvis också ha en i ren ull, det är en riktig klassiker och värmer skönt.


Både Kashmir- och ull/sidenhalsdukar kan ses som mer dressade alternativ och kan enkelt kombineras med en formell marinblå kostym. En halsduk i tjock ull kan absolut fungera till kostym, men gör sig allra bäst i en ledigare look. Generellt kan man välja mellan tunnare modeller för en elegantare look och tjockare, grovstickade i ledigare tillfällen. Detta för att en liten knut, som kommer med en tunnare halsduk, är mer elegant och tvärtom.


Det går att göra listan över material oändligt lång och det finns mängder härliga kashmir- och ullblandningar som alla fungerar utmärkt både utseendemässigt och värmemässigt. Även om materialet kan göra mycket för helhetsintrycket är det allra viktigaste för mig att färg, mönster och modell lirar väl med övriga klädseln. Då pratar jag givetvis matchning i färger, matchning i mönster men även att modellen är rätt i längd och bredd.


Begg & Co Jura Vicuna, 75% lammull och 25% angora. En enkel men ändå livfull halsduk som fungerar utmärkt till det mesta. Står ut från det vanliga gråa eller blåa men blir aldrig för mycket.


Generellt är det lätt, och alltid rätt, att hamna i vad man kan kalla för ”basfärger”. Det vill säga marinblått, grått, mörkgrönt, beige etc. Jag tycker dock att man med fördel kan leka fritt med färger och mönster på halsduken. Det är alltid en god idé att liva upp hösten och vinterns mönster med lite färg.


Begg & Co är en av de allra främsta halsduksmakarna i världen, grundat i Skottland och fortfarande med sin produktion där. Deras halsdukar har kommit att bli en personlig favorit, särskilt modellen Arran, som jag tycker är den perfekta kashmirhalsduken. Bra kashmir, bra färger och bra storlek. Begg & Co erbjuder en lång rad valmöjligheter i material, färger, mönster och modeller och Arran, exempelvis, finns i över 30 olika utföranden.


Eftersom Begg & Co har ett sådant fantastiskt utbud tänkte jag nu visa några av mina favoriter från säsongen kollektion. För dig som bor i Stockholm kan du smita in på Lund & Lund för att känna och klämma på dem, annars får du helt enkelt lita på mitt omdöme och beställa hem en från deras hemsida.


En Jura Mushroom från Begg & Co, gjord av 75% lammull och 25% angora.

Utmärkt "basfärg" som går att matcha till allt och fungerar i alla tänkbara situationer.


Min favorit i samlingen, också den från Begg & Co och heter Harper, gjord av 100% kashmir. Det här är vad jag pratar om när jag säger att man kan våga sig på lite färg och mönster. Jag skulle säga att den här halsduken kan förgylla de flesta outfits.


En liten avstickare, den här är från Seven Fold. Liten, nätt, elegant scarf som är utmärkt till business-kostymen. 100% silke.


För dig som gillar mönster. Detta är ett utmärkt exempel på att man kan leka med mönster utan att halsduken blir för iögonfallande. Från Begg & Co och heter James Stone, gjord av 75% lammull och 25% angora.


Färg men städat. Den här mintgröna fungerar bra till det mesta. Matcha tillsammans med en grå rock för bästa färgkombinationen? Jura Plain i Vintage Green från Begg & Co, 75% lammull och 25% angora.


För den som inspirerats av Lenny Kravitz. Kan vara något mer svårburen än övriga halsdukar här, men känner du dig hemma med denna är det inget att hålla på. Ut och åk med 72x173 cm ren kashmir.

Senaste inlägg

Visa alla