Shantungslipsen - en guide

Det är ingen nyhet att vi värnar om slipsens existens och tycker att den bör ha en starkare ställning i dagens samhälle. Att slipsen skulle vara något som tillhör en svunnen tid vill vi alltså inte skriva under på. Med det sagt måste även vi, i viss mån, acceptera att man får välja sina tillfällen, och kanske vara extra noga med hur man klär sig i de tillfällen slipsen är ett alternativ. Ett bra sätt att få den att se mer naturlig ut i ett samhälle där formaliteten sjunkit är att välja slipsar i material som fungerar i både lediga och formella sammanhang. Ett sådant exempel är shantungslipsen. Den fungerar att bära med kostym men är minst lika snygg i kombination med uddabyxa och kavaj som chinos och cardigan.


Foto: Shibumi Firenze.

En shantungslips är som sagt ett mycket bra alternativ för den som inte vill se allt för formell ut. Det finns de som tycker att denna typ av slips ser lite ovårdad ut på grund av sin ”ruggade” yta. För egen del tycker jag att dess starka karaktär tillför mycket i helhetsintrycket av en outfit.


Shantung är ett vävt sidentyg vars namn härstammar från den kinesiska provinsen Shandong där mycket av den här typen av tyger produceras. Shantungs främsta kännetecken är den ruggade och ojämna utan som gör att de kan se noppriga ut. Detta kommer från sidengarnets ojämnheter. I regel är baksidan av slipsen något jämnare till ytan och tygets sidenvävnad gör att det får en viss lyster.


Foto: Shibumi Firenze.

Shantungslipsar är enligt mig som bäst i sobra färger. Det skapar en härlig kontrast mellan det ruffa tyget och de eleganta färgerna. Dessa slipsar är normalt sett väldigt tacksamma på så sätt att det är enkelt att få till en snygg knut.


Det finns många varumärken som tillverkar den här typen av slipsar men den personliga favoriten, som även gör andra fantastiska slipsar, är Shibumi Firenze.

Senaste inlägg

Visa alla