top of page

Skäggets vara eller icke-vara – så ser vårens skäggtrender ut

Hipsterskägget känner vi alla till, det som hade sin absoluta peak på Södermalm omkring 2015. Nu, sju år senare, lever och frodas hipsterskägget fortfarande, även om det i dag är mindre i volym och kortare i längd.


Rengöring med både skäggschampo, oljor och borstning har blivit alltmer populärt och kurvan är på fortsatt uppgång för det välvårdade och fräscha skägget. Det finns flera olika anledningar till detta. Dels har antalet grooming-produkter på marknaden ökat, dels har många män vant sig vid en vardagsrutin där skäggvård tagit plats.Den klassiska machostubben, den som ofta kallas tredagarsstubb, såväl som det formklippta helskägget behåller sin starka position under 2022. Däremot har den hårt skurna, markerade skägglinjen som varit så populär mjukats upp något. Den kanske hetaste trenden under året ser ut att bli just denna. Alltså att man strävar efter ett välskött skägg, men i stället för de hårda kanterna nöjer man sig med att avlägsna oönskat hår på kinder och hals. Samma trend som visat sig på frisyrer under senaste tiden, där hårt klippta kanter varit det hetaste under ett antal år men pendeln har nu börjat svänga. Den yttre formklippningen med sax eller trimmer och vården med olja och borste är en trend som är här för att stanna.


Mustaschen är något som poppar upp både nu och då i #menswear-kretsar. Mustach är något som ökat i popularitet generellt sett under det senaste året och förväntas fortsätta i den riktningen. Även om det kanske är den största vattendelaren vad gäller ansiktsbehåring finns det en stark grupp som uppskattar en god mustasch. Här är det kanske viktigare än någon annanstans att vårda och tvätta noggrant. Mustaschen ser lätt både vildvuxen och smutsig ut annars. Rekommenderat är att använda sig av både olja och vax för att få mustaschen att sitta där den ska. Jag tror vi kommer få se en uppvisning i mustasch på badstränder runt om i Sverige till sommaren.Helrakat ansikte är alltjämt det neutrala och påverkas därför inte särskilt av trender. Däremot är det fler och fler som verkar tröttna på sina skägg och går till den helrakade sidan. Dessutom finns det alltid en andel människor som gör revolt mot rådande trender och därför kommit att hålla sig renrakade när hipsterskäggets riddare slagit sig fram.Tre förbjudna skäggstilar 2022 (enligt trenden):

1. Den skäggstil som kallas Van Dyke. Alltså det droppformade hakskägget med spetsiga mustasch som under de senaste två åren helt lyst med sin frånvaro är fortfarande ett iskallt alternativ. Det har förmodligen att göra med att rådande trend är en naturligare look.

2. Goatee är också förbjudet. Det behöver egentligen inte motiveras vidare. Även om Johnny Depp gjorde detta populärt en gång i tiden har det ingen plats på 2020-talet.


3. Den trejde och sista skäggvarianten som man bör hålla sig borta från under 2022 är de hårt skurna linjerna. Jag var inne på det förut och säger det igen, skarpa kanter och hårt stylade skägg lämnar vi härmed bakom oss.

Linus Johansson

@linusj.se


Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page