top of page

Skolyx lanserar ny kollektion tillsammans med spanska Yanko

Skolyx presenterar en ny kollektion med prisvärda, randsydda workwear boots. Det handlar om tre olika modeller i flera olika läderalternativ som de tagit fram tillsammans med spanska Yanko.Skorna är Goodyear-randsydda och enkla att sula om, har insida helt i läder, hälkappor i salpa/leather board som anpassar sig väl till fötterna. Med sina slitstarka gummisulor blir de robusta kängor som är byggda för att tåla rejäla tag i material som bara blir snyggare med åren.

Yanko grundades 1961 och är ett av de äldsta fortfarande existerande skomärkena från Spanien. Under slutet av 1900-talet var de en av världens största tillverkare av Goodyear-randsydda skor. På den tiden producerade man över en miljon par skor varje år. Idag är produktionen betydligt mindre, men de har ett gediget rykte som prisvärd tillverkare av allt från dressade herrskor och kängor till klassiska Belgian loafers.

”Vi har valt att göra dessa boots i ganska speciella typer av läder. Dels har vi ett så kallat pull-upp-läder från det spanska garveriet Comballa, som har garvat läder utanför Barcelona sedan år 1900. Pull-up-lädret är infärgat i färgbad och sedan behandlat med vaxer och oljor för extra tålighet, och när det sträcks ut blir det ljusare i dessa områden, vilket innebär att en naturlig, härlig karaktär kommer att utvecklas vid användning”, säger Skolyx Jesper Ingevaldsson.


Service boot-modellen kommer i två bruna nyanser av den här typen av läder, och en moc toe-boot i den kastanjefärgade nyansen. Moc toe-kängan och en Norwegian Stitched Toe-känga finns också i en mellanbrun mocka från världsberömda brittiska garveriet Charles F. Stead.

Sist ut är två modeller i Shell Cordovan från italienska garveriet Maryam – det gäller service-booten som finns i vinrött och NST-kängan i cognacsfärgad cordovan. Shell Cordovan är ett extremt tåligt vegetabiliskt garvat läder, där bakdelen från hästen används och det speciella muskelmembran som sitter under huden där. Lädret matas med naturliga oljor och vaxer som ger det en härlig lyster och gör det enkelt att återställa utseendet och täcka märken bara genom att borsta hårt eller gnugga med ett hjortben. När skorna vekas bildas de karaktäristiska mjuka vågorna i lädret. Maryam anses av många vara Europas främsta cordovan-garveri, som huserar i Italiens garverimecka Santa Croce.


Alla kängor finns i storlekar mellan UK5-12. Priset är 2 899 kr, medan modellerna i cordovan kostar 4 999 kr.

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page