Skotips - Så får du dina skor att hålla längre

Här kommer en liten guide med tips och tricks när det kommer till skor!Skovård Det man ska tänka på när det kommer till skovård är att inte använda för mycket skokräm för ofta. Om du exempelvis handlar skor av mig på Loake, rekommenderar jag dig att inte smörja in dem direkt då de redan har ett fint lager skokräm från fabriken och har kvar de fetter som skon behöver. Anledningen till varför man ska vara försiktig med för mycket skokräm är att krämen kommer att lägga sig uppe på lädret och inte bli absorberat utan endast torka ut, vilket kan bidra till fula fläckar. Tänk dig själv att du har smort in dina händer med smör och ska därefter lägga på en fet hudkräm. Hudkrämen kommer inte att absorberas av huden och återfukta den, utan kommer endast att lägga sig uppepå och torka.

Kom även ihåg att när du väl använder skokräm, ska det appliceras på hela ovansidan samt på bården där sömmen går då även det är läder. Annars finns det en risk att det spricker.

Tåjärn! Tåjärn är bra av olika anledningar. Dels är det förbannat snyggt, men framförallt skyddar det tåpartiet av skon, vilket är, efter klacken, det som tar mest stryk. Sedan får man även ett härligt klickljud när man går. En annan viktig anledning till varför man bör ha tåjärn är om man har lagt på en tunn gummisula, då den efter ett tag kan släppa framtill.

Välj mörkare nyanser En allmän rekommendation vid köp av bruna skor är att köpa så mörka som möjligt. Undvik att köpa de ljusbruna, då det väldigt lätt blir väldigt fel. Jag har själv gjort det misstaget med ett par ljusbruna tasselloafers i mocka. Jag matchade dem med mörk kostym vilket såg gräsligt ut. Däremot fungerar de jättebra på sommaren till vita linnebyxor. Välj hellre mörkbrunt eller det som kan heta mahogany vilket är lite ljusare men inte åt det nästan gula hållet.

Tunn gummisula Lädersulor i all ära, men tro mig när jag säger att den enda som kommer att se att det är en lädersula är du när du tagit av dig skorna och vänder sulorna mot dig. I detta landet, där det är grusigt på gatorna 90% av tiden, är en tunn gummisula absolut att föredra. Det blir både mer ekonomiskt och hållbart, för gummisulan kommer hålla mycket längre än lädersulan.

Impregnera! Vid köp av skor, gå till skomakaren och be dem impregnera skorna. Oavsett om det är läder eller mocka, det ökar livslängden och du kan framförallt gå med självsäkra steg i regn och slask med dina pjuck!


@theo_christensons

Senaste inlägg

Visa alla