SKULTUNA - EN DEL AV DEN SVENSKA HISTORIEN

Det började för mer än 400 år sedan. Sverige var hårt skuldsatt i Hansan, skulder som kung Karl IX hade fått ärva av sin föregångare. Kungen såg då över vilka potentiella lösningar på problemet som fanns, en av dem var att etablera en egen mässingindustri. Kungens vasaller fick i uppdrag att hitta en plats som var lämplig för en här typen av verksamhet. Där Svartån kunde bidra med vattenkraft, Falu koppargruva med råmaterial och det kringliggande landskapet med kol och timmer, fanns den perfekta platsen – Skultuna.Skultuna är idag ett av världens äldsta företag och har sedan dag ett varit Kunglig Hovleverantör. Skultuna Messingsbruk ligger fortfarande kvar på den plats dit de första gjutarmästarna från Tyskland och Holland värvades. För dem var formgivning en stor del av hantverket och med dem kom all den kunskap om tillverkning av mässingsobjekt som till denna dag finns ingjutet i Skultunas DNA. Den äldsta kända Skultuna-ljuskronan finns i Vårfrukyrkan i Enköping och är daterad år 1619.


Carl Hjalmar Norrström har en framstående roll i Skultunas historia. Han gick i bräschen för den industridesign med standardiserade processer och arbetssätt som gjordes möjlig med industrialiseringen i slutet av 1800-talet. Norrström var utbildad vid Konstfack i Stockholm och formgivare på Skultuna mellan 1895–1912. Han tillhör de mest erkända formgivarna av sin tid och har fått många utmärkelser för sina skapelser. Exempelvis tilldelades han guldmedalj vid världsutställningen i Paris år 1900 för sin dopfunt som idag finns utställd på Skultuna Messingsbruk.Silversmeden Pierre Forssell tog modernismen till bruket under 1950-talet. Under sina drygt 30 år på Skultuna skapade han en rad ikoniska produkter i den stil som var skandinaviskt modernistisk. Även Sigvard Bernadotte skapade flertalet hyllade bruksföremål under 80-talet, bland annat salt- och pepparströare i mässing och silver.


Skultunas produkter hittas idag på ledande varuhus runt om i världen och företaget ställer regelbundet ut på de internationella designmässorna och närmast prenumererar på designpriser. De samarbetar även med designers som GamFratesi, Lara Boinc, Luca Nichetto, Monica Förster, Richard Hutten och Claesson Koivisto Rune, för att nämna några. Samtidigt pågår produktionen i fabriken i Skultuna i en obruten linje sedan början av 1600-talet, idag främst i form av slutarbetning som trumling, polering, slipning, montering, paketering och slutkontroller.Trots att vårfloden svepte med sig hela fabriken ett år och att bruket brunnit ner till grunden vid åtminstone tre tillfällen, ligger Skultuna Messsingsbruk kvar på samma ställe vid Svartån I Västmanland. Det är fortfarande företagets säte och här fortgår produktionen oförtrutet sedan 1607. Det har även blivit ett turistmål i sig dit man kan åka för att besöka museum, fabriksbutiker och kafé.Hos Skultuna hittar du accessoarer som armband och manschettknappar men även fantastiska inredningsdetaljer i form av ljusstakar, vaser och mycket mer. Alla produkter med lika stort fokus på hög kvalitet och designmässig elegans.


Sedan 1607 är formgivning av högsta kvalitet essensen i verksamheten. Alla Skultunas föremål skapas för att bli vackrare med tiden och tillåta flera generationer bära, använda och njuta av samma hantverksglädje. Att bära Skultuna är att bära en del av den svenska historien.Skultuna.com


Senaste inlägg

Visa alla