Skultuna x Krista Kretzschmar

Stiljournalen har fått äran att prata med den svenska guldsmeden och smyckesdesignern Krista Kretzschmar som är aktuell med sitt samarbete med klassiska Skultuna.


Krista Kretzschmars kollektion för Skultuna utgår från de redan klassiska djurarmband som Kretzschmar gjort sig känd för. Till kollektionen har hon tagit avstamp från fem utvalda nordiska djur; örn, björn, varg, rådjur och skogshare, men även huggorm och häst. I serien finns armband, ringar och manschettknappar i polerat stål och guldpläterat stål.Namn: Krista Kretzschmar.

Ålder: 40 år.

Bor: Lidingö.

Yrke: Guldsmed och smyckesdesigner.

Kommande projekt: Utbyggnad av befintlig kollektion + två nya kollektioner med Skultuna samt ny kollektion under Krista Kretzschmar.


”Jag har alltid varit kreativt lagd och drömt om att arbeta med händerna. Nu i efterhand var det nog en slump att det blev just smycken och ädelstenar. Jag hamnade i alla fall rätt och älskar det jag jobbar med”.


Krista Kretzschmar är född och uppvuxen på Lidingö och är utbildad guldsmed och smyckesdesigner vid Le Arti Orafe i Florens. I snart 15 år har hon skapat smycken både i kollektioner under eget namn och i samarbeten med andra företag och personligheter. Hittills har Kretzschmar hållt sig till smycken men planerar att vandra mer åt konst och inredning i framtiden.


Stilen på de smycken hon skapar under egen flagg är inspirerade av den japanska filosofin Wabi Sabi och har ett helt organiskt formspråk, detta sedan Kretzschmar för ett år sedan tog beslutet att lägga ut all design inspirerade av djur till Skultuna.”Jag låter tankarna gå fria så länge det behövs tills det att jag landar i en idé som sedan får växa fram. Processen är alltid sig lik och jag vågar lita på att idéerna kommer till mig”.


I samarbetet med Skultuna ser vi, som tidigare nämnt, armband, ringar och manschettknappar med Kretzschmars signifikativa djurmotiv. De fem djur som syns i kollektionen (örn, björn, varg, rådjur, skogshare, huggorm och häst) är de vanligaste i Skultuna-området och därav föll valet på just denna skara. Sedan den fösta kollektionen har nya djur och versioner av dem gamla tagits fram. Just nu pågår arbetet med en helt ny kollektion som är något helt annat.


”Jag har gjort många djursmycken innan samarbetet med Skultuna så jag har ett visst tänk när jag gör dem. Först visualiserar jag hur jag vill att de ska se ut och gör sedan en modell i vax som Skultuna gjuter. Jag vill att djuren ska vara så verklighetstrogna som möjligt i uttryck och hållning”.Krista Kretzschmar x Skultuna började med att Kretzschmar och Viktor Blomqvist, VD för Skultuna, kom i kontakt och redan under det första mötet bestämdes hur samarbetet kunde se ut. Designen på de smycken som ingår i kollektionen är Kretzschmars.


”Skultuna är ett historiskt intressant varumärke, har suveräna produkter och kvalitet. Genom Skultuna säljs mina smycken över hela världen och det öppnar många spännande dörrar. Sedan är det väldigt kreativt fritt och det ger mig mycket att jobba med dem. Jag ser fram emot et fortsatt samarbete under lång tid framöver”.


Kollektionen hittar du på Skultuna.com.

Senaste inlägg

Visa alla