GUIDE - SMOKING

Allas vårat älskade favoritplagg, smokingen. Det finns inget annat plagg som skapar lika mycket associationer hos män runt om i världen. Här är den ultimata guiden till hur man bär smoking bäst.Smokingen har en alldeles speciell plats i de flesta stilälskares hjärta. Det är inte nödvändigtvis det snyggaste plagget men det är sannerligen det plagg som väcker mest associationer hos män. Allt från James Bonds flärd till kungligheters glamour. En missuppfattning som fäst sig på bred front senaste decennierna är att smokingen skulle vara ett högtidsplagg. Det är fel. Smokingen är ett festplagg eller framför allt ett middagsplagg. Smokingen dök först upp så sent som på slutet av 1800-talet, då som ett mer avslappnat alternativ till frackkavajen. På den tiden åt överklassfamiljer middag i frack varje kväll, vilket man till slut tyckte blev för formellt. Då började smokingkavajen användas i stället. Man bibehöll emellertid frackmunderingen under, det vill säga vit väst och fluga tillsammans med en skjorta med flärpkrage.


Det finns en sägen som säger att smokingen skapades av Griswold Lorrillard som bar den första gången den 10 oktober 1886 på Tuxedo Club i New York, därav den amerikanska benämningen ”Tuxedo”. Den brittiska skräddaren Henry Pool & Co menar däremot att de sydde upp en åt prinsen av Wales redan 1865. Vad som är helt sant lär vi aldrig få veta, men jag lägger min röst på britterna.


Efter första världskriget började smokingen helt ersätta facken i mindre formella sammanhang. Det var också då den fick skärningen som hos en kostym och började dyka upp i dubbelknäppt snitt. Från 1940-talet och framåt försvann dessutom flärpkragen på skjortan och sedan dess ör smokingen, om den är korrekt sydd, i stort sett oförändrad.


I dag används smokingen främst på fester såsom födelsedagar eller liknande mindre formella tillställningar där frack känns överklätt. Nyårsafton är ett utmärkt smokingtillfälle. Även på Orientexpressen liksom på flertalet kryssningsfartyg hålls traditionen med smoking till middagen levande.


Bröllop är ett tillfälle då smokingen i regel inte anses som ett passande val. Då menar jaf inte själva festen utan under vigselceremonin. Detta helt enkelt för att smoking är ett partyplagg och inte ett högtidsplagg. Kostym är sett som ett högtidligare plagg än smoking.Passform, snitt och delar


Kavaj

Kavajen är förmodligen smokingens viktigaste del och den del som finns i flest korrekta varianter. Det är med andra ord av vikt att få den rätt. Det absolut viktigaste är passform, passform och åter passform. Sitter den inte bra spelar det ingen roll hur välsydd den är.


Enkelknäppt kavaj

Den absolut mest klassiska ör en enkelknäppt smokingkavaj med en djupt skuren väst. Förr ansågs det för sportigt med dasslock eller dubbelslits på kavajen men detta har ändrats och nuförtiden anses det mer elegant med dasslock. Dasslocket kommer sig av att det var mer funktionellt med dubbelslits när man satt på hästryggen. Därav förknippades det med fritid. Kavajens slag är snyggast spetsiga, men undvik helst sjalkrage till enkelknäppt kavaj, det blir sällan elegant.

Dubbelknäppt kavaj

Den dubbelknäppta smokingkavajen är min personliga favorit. En välsydd dubbelknäppt smokingkavaj ger en extra elegant silhuett när man står upp. Den dubbelknäppta kavajen bör kanske inte vara den första smokingen man köper; den kräver lite mer av bäraren vad gäller självsäkerhet och avslappnad attityd. Är man ovan vid dubbelknäppt kan det kännas en smula instängt. Det är extra viktigt att kavajen sitter perfekt eftersom man inte ska gå med den uppknäppt. Självklart kan man knäppa upp den när man siter ner men den bör knäppas så snart man ställer sig upp igen, även om så bara i några få sekunder. Den dubbelknäppta smokingkavajen bör sitta som en andra hud och du ska kunna röra dig obehindrat i den.


Sammetskavajen

Sammetskavajen har blivit mycket populär de senaste åren. Den har sitt ursprung i rökrocken och är egentligen menad att bäras när endast män umgås, men den regeln är förstås en smula daterad. Det är snyggt med en bred sjalkrage på sammetskavajen till skillnad från den vanliga kavajen, som gör sig bättre med vanliga slag.


Vit kavaj

Den vita smokingkavajen är något av en legens efter alla filmer den har passerat revy. Det för att många känner att det skulle vara lite läckert med en vit kavaj på festen mitt i sommaren. En enkel grundregel vad gäller vit smokingkavaj är att om passformen är viktig på en mörk kavaj, är den hysterisk viktigt på den vita kavajen. Det är nämligen väldigt lätt hänt att man ser ut som en clown. Regel nummer två är att aldrig bära den norr om Kairo, eftersom plagget skapades för tropiska klimat. James Bond har visserligen vit smoking i Frankrike vid ett tillfälle – men så är han ju också James Bond. Undantaget är o den sitter extremt bra och dessutom är ärvd – då kan du överväga att ha den även i södra Europa, annars gäller regeln om Kairo.

Skjorta

Från början hade man frackskjorta till smoking och detta hänger tyvärr kvar än i dag. Det är synd eftersom de är lite obsolet; det kan se mer utklätt än uppklätt ut. Det absolut elegantaste nuförtiden är att ha en skjorta med nedvikt krage och dubbla manschetter. Det ger smokingen en mer avslappnad känsla och en skillnad gentemot den formella fracken. Materialet bör vara bomull, gärna med piké på manschetter, bröst och krage. Det går också mycket bra att ha en skjorta med räfflat bröst. Oavsett modell, alltid vit skjorta. Undvik alla andra färger eller mönster. Mycket elegant är det också att ha en helt vanlig vit skjorta med dubbla manschetter. John F. Kennedy gick så långt att han hade en skjorta med enkla manschetter till smokingen. Men för att klara av det bör man vara en erkänt stilmedveten person.


Fluga

Flugan ska alltid vara svart. Att bära en färgad fluga anses vara ett stilbrott och du riskerar fängelsestraff i vissa delar av världen. Skämt åsido, det förstör den enhetliga stil som smokingen har. Om du inte kan knyta flugan själv så är det bättre att låta en kompis göra det än att köpa en färdigknuten, så kallad fuskfluga.

När får man sedan ta av sig flugan? Jo, först när man kommer hem! Det finns ingen anledning att ta av sig flugan efter middagen, det tyder på extremt dålig smak och ännu sämre uppförande.


Näsduk

Man kan med fördel ha näsduk till smoking. Vitt är klassiskt men ganska tråkigt. Vill man ge ett mindre sobert intryck kan fungerar det utmärkt med något färgglatt och spräckligt, som en Jackson Pollock-målning.


Byxor

Byxan ska vara rak, utan slag, med revär. Tänk på att byxorna ska sitta högt och löst i midjan. Man ska aldrig behöva dra pt ett par smokingbyxor, de ska hänga från axlarna med hjälp av ett par hängslen. Man bör alltså använda hängslen för att undvika att byxorna får veck från midjan.
Strumpor

Till smokingen har man tunna, nästan genomskinliga, svarta silkesstrumpor. Det har uppstått en trend när man bär smoking i varma klimat att man går utan strumpor. Det är, som alla förstår, både märkligt och nonchalant.


Skor

Skor till smoking är en i mina ögon mycket enkel fråga; pumps, i alla lägen. Hovskon, eller operapumpsen som den också kallas, är den absolut mest klassiska skon som en man kan ha i sin garderob och det finns bara två tillfällen som man kan bära den: till frack eller smoking. En vackert sittande smoking som avslutas med ett par lågt skurna pumps är den yttersta elegansen. Lämna snörskorna på hyllan. Ett alternativ för de mer avslappnade smokingtillfällena är en prins Albert-toffla i sammet. Om lackskor eller Albert-tofflorna inte är ett alternativ kan ett par mycket välputsade oxfordskor vara acceptabla.


Accessoarer

Dessa ljuvliga accessoarer! Män har sällan möjligheten att smycka ut sig speciellt mycket, men till smoking öppnar sig fler möjligheter. Kanske inte riktigt lika många som till fracken men betydligt fler än till kostymen.


Manschettknappar

Manschettknappar kan vara knutar, i guld eller silver. Knutar fungerar i alla sammanhang. Även om de inte är de mest elegant antyder de en avslappnad och självsäker attityd. Om man sedan väljer silver eller guld beror lite på hur högtidligt tillfället är. Gult guld är fortfarande det mest högtidliga valet för manliga juveler. Manschettknappar med monogram eller släktvapen, om man har ett, är alltid trevligt.


Klocka

Personligen undviker jag alltid armbandsur till smoking. Detta av två anledningar: Dels för att man förstör helheten i detta vackra plagg, dels för att det är oförskämt att vara bekymrad över vad klockan är när man är på fest, så till den milda grad att man måste se efter på någon sekund. Däremot kan man med ördel bära ettfickur. Har man en enkelknäppt kavaj med väst blir placeringen mycket enkel, den sitter i västfickan med kedjan löpande genom ett av västens knapphål till den andra fickan. Om man har en dubbelknäppt kavaj skulle jag rekommendera att lägga klockan i bröstfickan och sedan fästa den i knapphålets baksida.


Bröstknappar

Bröstknappar kan man välja efter humör. Ibland kan det vara kul med lite guld i smokingknapparna. Det är framför allt snyggt när man bär dubbelknäppt smoking, då syns bara den översta knappen. En viktig detalj är att man inte bör ha fler än två bröstknappar synliga. Notera att man inte bär bröstknappar om man inte har bäst eller dubbelknäppt smoking. Svarta bröstknappar används bara vid sorg.


Gördel

Gördel används aldrig! Av den enkla anledningen at det inte är vackert. Det är mycket svårt att bära en gördel korrekt. Om man ändå har den bör den alltid vara svart och sitta mycket högt och tight. Dess popularitet dog i huvudsak ut på 1970-talet.Senaste inlägg

Visa alla