Stilikon Edward VIII, Duke of Windsor

Hertigen av Windsor, Edward VIII, var kung för en väldigt kort stund men abdikerade innan kröningen för att kunna gifta sig med amerikanskan Wallis Simpson. Förutom detta finns det uppgifter om att han tagit minst sagt tveksamma politiska ställningar och ska ha haft en koppling till Adolf Hitler. Det är svårt att borste en sådan sak, och man ska givetvis inte göra det heller. Däremot finns det alltid den debatten om att man ska skilja på verk och person. Jag är en förespråkare av den teorin, att verk och person inte alltid behöver bedömas lika, men samtidigt kanske det finns en gräns även för detta. Oavsett, jag vill idag fokusera helt på hertigen av Windsors stiluttryck.På sin tid uppfattades han som en rebell, som någon som bröt mot reglerna och tog ut svängarna. Han experimenterade alltid med färger och satte sin egen prägel på varje outfit. Vi har faktiskt hertigen att tacka för några av plaggen vi bär idag.


Det finns ett missförstånd om att det vi kallar för Prince of Wales-check var hans eget påfund, eller åtminstone han som bar det först, detta stämmer alltså inte. Det mönstret togs fram som ett sporttyg till hans farfar Edward II. Däremot är Edward III stort bidragande till att det idag är så populärt med tanke på hur ofta han sågs bära det.


Han populariserade även den dubbelknäppta smokingen med sjalkrage. Det sägs att det var hertigen av Windsor som var bland de första som bar midnattsblå smoking och har tillsammans med sin skjortmakare skapat den smokingskjortan som vi bär idag. Dessutom bar han ofta bruna skor till kostym och var en starkt bidragande faktor till att fracken moderniserades.Edward III var ingen lång man. Med sina cirka 170 cm såg han till att alltid bär byxor med extremt hög midja för att benen, och hela han, skulle se längre ut. Detta gjorde även att han klarade av att bära alla olika sorters rutiga kavajer och kostymer, något som annars kan göra att man ser ännu kortare ut.


Trots att han bodde i Frankrike stora delar av sitt liv stod kärleken för de brittiska klädmakarna fast. Han valde alltid skotska tweedtyger och Fair Isle-tröjor framför andra, modernare europeiska tyger. Däremot var han modern i det att han tidigt använde dragkedjor snarare än knappar i byxorna.


Edward II hade en och samma Savile Row-skräddare hela sitt liv, Scholte, och storrökare som han var bad han alltid skräddaren att göra byxornas vänsterficka djupare för att få plats med sitt cigarettetui.Det går att koppla hans stil till det sättet som han gick emot etablissemanget när han valde kärleken före tronen. Edward III, Duke of Windsor höll sig till traditionerna men satte sin egen prägel på dem. Det är vad en stilikon gör.

Senaste inlägg

Visa alla