top of page

Stiljournalens stora guide till strumpor

Jag skulle vilja hävda att det är med strumporna som det sker mest slarv. Många köper sitt trepack svarta, grå eller blå, korta strumpor och nöjer sig sedan så. Det de har missat är att stumporna kan vara helt avgörande för en outfit, om inte annat är de ofta skillnaden mellan bra och perfektion. Just eftersom den ankelkorta, vita strumpan blivit det kanske mest populära valet bland gemene man ska vi idag göra en insats för försöka bredda kunskapen kring vad en korrekt strumpa kan tillföra. Allt som skrivs här nedan utgår från knästrumpor. Andra modeller är icke-strumpor.Förutom det faktum att många helt missat de snygga strumpornas storhet beror det bristfälliga strumpbeteendet säkerligen även på de ofta höga prislapparna som kvalitetsstrumpor har. Däremot tror jag att samma regel som generellt gäller kläder även gäller för strumpor – alltså den att investera i kvalitetsprodukter kommer bespara dig pengar på sikt.


De allra vanligaste materialen för strumpor är ull och bomull, men det finns självklart i alla möjliga olika kvaliteter. Ullstrumpan är det bästa alternativet för året runt-bruk och är förvånansvärt svalt även på sommaren, särskilt om man väljer merinoull-kvalitet. Bomullsstrumpan är något somrigare i sin känsla men går även den att bära året runt såklart, däremot absorberar bomull mer fukt vilket kan göra att strumporna både känns fuktiga och kan lukta efter en hel dags användning. Min personliga favorit är bomull, jag tycker att det både ser bäst ut och känns bäst mot foten – dessutom håller de i regel något längre.


Klassisk ton i ton-matchning.

Det finns även strumpor i linne och kashmir. Vill du skämma bort dina fötter lite extra är kashmir det självklara valet, särskilt en kall vinterdag. Jag skulle dock säga att dessa är för tillfällen då du känner dig lite extra generös, med tanke på det höga priset på kashmirstrumpor är det inget för vardagsknoget. Ytterligare en variant som dyker upp då och då är silkesstrumpan. Den bärs främst till frack och smoking och är ofta en blandning mellan silke, bomull, linne och/eller polyester.


Det är många som utgår från skorna när de ska välja färg på strumporna och tänker att om strumpa och sko färgmatchar är man rätt ute – det kan inte bli mer fel än så. I stället bör man utgå från sina byxor. Det allra mest klassiska och korrekta är att färgmatcha strumpa med byxa, så att man får en ren brytning mot skon. En annan enkel och elegant väg att gå är att ha ton i ton-matchning mellan strumpa och byxa, det kan bli lite mer utmanande men fortfarande alltid elegant. Den här typen av filosofi gör att man ofta hamnar i mörkare strumpor under vinterhalvåret och ljusare under sommaren. Ett par krämvita strumpor är generellt sett svårburet men kan vara väldigt elegant tillsammans med ett par byxor i liknande nyans exempelvis. Ett par grå strumpor är motsatsen, det fungerar till det allra mesta och i de allra flesta sammanhang, vilket gör dem till det självklara valet om man måste välja ett par, och det är där man bör börja. Svarta strumpor används bara till frack och smoking.


Jag vill slå ett slag för det mer färgglada alternativet. Jag menar inte att man ska ta sig hela vägen till Happy Socks, men man kan med gott samvete ha röda, gula eller gröna stumpor om man sätter övriga färgkombinationer perfekt. Och som alltid, för att bryta reglerna måste du först kunna dem.


Perfekt exempel på hur man kan experimentera med färg.

Den mest klassiska och eleganta typen av strumpor är den ribbade knästrumpan. Generellt sätt skulle jag avråda från att ha andra mönster men med det sagt kan det absolut höja en outfit med ett diskret mönster. Det gäller dock att sätta övriga kläder perfekt i både färgkombination och passform. Exempelvis kan man ha en sobert prickig variant.


Det övergripande rådet är att hålla det enkelt och klassiskt och att färgmatcha med byxorna. Men som vanligt är det roligt att experimentera, och använder man sig av sin goda känsla för stil kommer även de mest galna kombinationerna se eleganta ut.

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page