Stockholm då och nu

Blev det bättre? Blev det elegantare? Troligtvis inte, men ni får avgöra själva. Stockholm är en fantastiskt vacker stad framförallt nu under sommarmånaderna, men jag kan inte låta bli att att besitta en smula bitterhet över den skönhet som fråntogs oss. För att på ett så tydligt och effektivt sätt visa min bitterhet och hur vi berövades stadens skönhet så kommer här ett antal före och efter bilder!

Den första bilden är av väldigt stort intresse det är nämligen Arkitekt Peter von Celsings Kontor på Stora Nygatan i Stockholm. Ni kan se modellen på kulturhuset på ena bordet. Det som är väldigt intressant är att arkitekter som ritar nya kuber vill sitta i gamla vackra palats och jobba. Jag vill också poängtera att jag på intet sätt är emot utveckling eller modern arkitektur, jag är bara emot det när det är på bekostnad av en gammal vacker historisk stadskärna.

Man ska som bekant inte gråta över spilld mjölk men vi behöver kanske inte fortsätta hälla ut den Nobelstiftelsen, Astoriahuset m.m.


Peter von Celsings kontor


Nedan följer tio exempel på hur det såg ut innan man gick loss på stan med grävskopor.


1. Bilden överst är från 1965, bilden under från 2009. Alla gamla byggnader är borta, Vattugatan och Herkulesgatan är på- och avfartsramper till Klaratunneln.


2.Stureplan Övre bilden Gamla hotell Anglais nedre bilden Nya.


3.Kanske ett av de största kulturbrotten i Sveriges Arkitekthistoria när man rev Sagerska Husen för att bygga PK-Huset.


4. Ja, vad ska man säga!


5.Det kunde vara en mycket trevlig vy som mötte alla människor på väg ut från centralen! Gamla och nya hotell Continental lägg märke till att kyrkan fick vara kvar!


6. Väldigt komiskt att man rev det mycket vackra gamla kvinnofängelset för att bygga en arkitekthögskola som faktiskt ser ut som ett fängelse.


7. Alla kan ju se att man skulle riva det Davidsonska palatset för att ge plats åt Åtvidabergshuset det blev så mycket vackrare, jubelidioti.


8.Riksdagshuset, här är kanske den arkitektoniska förändringen så påtaglig, men vad är det för fel på träd?


9. Brunnsgatan åkte på det ordentligt.


10.Brunkebergs torg, det känns som ord är överflödiga!Senaste inlägg

Visa alla