top of page

Sveriges fem fulaste byggnader

Det är alltid upprörande att se hur många fula byggnader som får stå och ta upp plats i våra svenska städer. Särskilt irriterande är det när man får se vad som togs bort i förmån för dessa, i många fall, helt bedrövliga hån mot stadskärnan i form av byggnader. Mest känt är såklart rivningen av Klarakvarteren, alltså det som idag räknas som Stockholm City.


Här nedan följer Sveriges fulaste byggnader. Det handlar både om byggnadens utseende i sig, men det har även tagits i beaktning vad som revs i förmån för det nya.


Plats 5 – Kvarteret Ladugårdsgrinden, Stockholm.

På Stureplan i Stockholm hittar vi det som kallas Kvarteret Ladugårdsgrinden. Alltså den byggnad som huserar bland annat Scandic Anglais men som också är känt för sin digitala billboard.

Stureplan idag.

Stureplan 1938.


Plats 4 - Arkitekturhögskolan, Stockholm.

På Östermalm i Stockholm, omringad av vackra byggnader, hittar vi det som är KTH Arkitekturhögskolans lokaler. En betongkoloss som inte bara har allt som är estetiskt fult, den byggdes även i förmån för en gammal, vacker byggnad.Plats 3 - Domkyrkoforum, Lund.

Domkyrkoforum i Lund är ett bevis på att det går att sabba en plats utan att riva något. Det kan inte ses som någonting annat än en synd att befläcka en sådan i övrigt vacker plats med den här typen av arkitektonisk utsvävning.Plats 2 - Fältöversten, Stockholm.

Inte alls långt från Arkitekturhögskolan, på Karlaplan, i Stockholm hittar vi schabraket Fältöversten. En till utseendet på många sätt bedrövlig byggnad, särskilt illa blir det när man tittar på omgivningen.Plats 1 - Krämaren, Örebro.

Vinnaren av priset Sveriges fulaste byggnad går till byggnaden som även tar hem priset för fulast namn - Krämaren i Örebro. Det går att förstå att byggnader måste rivas i bland av olika anledningar, men det är inte poängen här. Det som är fascinerande är hur man, när man beslutar sig för att bygga nytt, uppför en sådan tragiskt grå fasad. Kära Örebroare, stackars er.
Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page