top of page

The Dirty Dozen - elitsoldaternas klockor

Det härstammar från filmen vid namn Dirty Dozen från 1967. Den stjärnspäckade rullen, med Lee Marvin i rollen som major under andra världskriget, där han får uppdraget att omvandla tolv brottslingar till elitsoldater som sedan ska ta sig an ett självmordsuppdrag bakom fiendens linjer. Förutom det faktum att det är en klassisk film har den också dess namn gett upphov till en lika klassisk samling klockor.


Det är egentligen bara namnet de två klassikerna har gemensamt, eller samlingen klockor har snarare lånat filmens namn. Den som snöat in sig på militärklockor har definitivt kommit i kontakt med The Dirty Dozen. Det handlar alltså om tolv klockor som alla beställdes av den brittiska armén under andra världskriget i syfte att de skulle bäras av inkallade soldater. Gemensamt för uren är att de är producerade efter den klassiska militära specifikationen med timvisare, minutvisare, "subsekund", arabisk numrering av index på svart urtavla. Det handlar även om lika många olika tillverkare som antal klockor. Det är Buren, Cyma, Eterna, Grana, Jaeger LeCoultre, Lemania, Longines, JWC, Omega, Record, Timor och Vertex.


Foto: Watches Of Knightsbridge.

Klockorna var för sig är till synes inget häpnadsväckande, de är alla typiska militärur för sin tid med de mest alldagliga funktionerna och utseendet. Det är dock en fulltalig samling som kittlar entusiaster runt om i världen. För, trots att flera av tillverkarna är mindre kända och i sig inga kvalitetsmarkörer, är det i regel just dessa klockor som är de svåraste att få tag i. Den som är på jakt efter en komplett Dirty Dozen-kollektion kan få leta länge och väl efter en Grana exempelvis med tanke på att de inte producerades i mycket mer än ett tusental exemplar. Med tanke på att det närmar sig hundra år sedan de tillverkades kan man då förstå att de inte ligger och skräpar varken här eller där. Och om man mot förmodan skulle hitta en av de mer sällsynta av Dirty Dozen-klockorna brukar priserna vara i paritet med deras sällsynthet.


Det sägs att det finns ett tjugotal kompletta samlingar runt om i världen. Den senaste som såldes, den gången på brittiska auktionshuset Fellows, gick för 34 452 pund. Det kan tyckas vara en saftig prislapp, men vad gör man inte för att äga ett stycke militärhistoria?

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page