The Penny Loafer

Strumpor eller inte, det är den stora frågan. Somliga säger att man aldrig kan bära loafers med strumpor. Personligen tycker jag dessa inte kan ha mer fel. Men, gör som ni vill, på sommaren kan det vara härligt att gå runt socklöst i ett par Penny loafers i mocka. Jag skulle med det sagt inte välja ett par klassiska i svart skin om jag tänkt lämna strumporna hemma.


Varifrån namnet Penny loafer kommer är inte klarlagt. Det finns flera teorier. Den vanligaste historien är att unga preppy-studenter i 50-talets USA skulle placerat en penny i den diamantformade öppningen på slejfen som går tvärs över skon. En annan berättelse är att man på samma ställe fick plats med de två pennys som krävdes för att kunna ringa ett nödsamtal från en telefonkiosk under 30-talet.


Penny loafern har många förtjänster, inte minst är den smidig att bara stoppa foten i och man slipper därmed lidandet som kan vara att knyta exempelvis ett par Oxfords. Den här egenskapen är även mycket praktisk om du exempelvis ska ut och resa och vill, i hemlighet, vädra foten en stund under en lång flygning. En egenskap som jag personligen uppskattar väldigt mycket med Penny loafern är att den är låg, det vill säga att byxorna får falla helt fritt och utan bryt. Detta går givetvis framkalla även om man bär snörskor men det är något svårare.


Penny loafers är i Asien och USA i många fall ett alternativ till Oxfords i formella sammanhang. I Sverige har trenden gått åt samma håll och du kommer i regel undan med en svart Penny loafer i skin till mörk kostym. Runt om i Europa, och främst Storbritannien, är den ett mycket mindre formellt alternativ. I regel föredrar jag själv att bära en svart Penny loafer framför Oxfords till mörk kostym, och gör det då med ett par strumpor som matchar i färg med byxan.


Nu har jag främst talat om Penny loafers i svart skin. Det finns givetvis många fler alternativ än så där kanske ett par i brun mocka är de vanligaste. De är inte fullt lika användbara som ett par svarta men är svårslagna i kombination med en ljus byxa under sommarhalvåret. Det finns mängder olika toner i den bruna mockan, från ljus ”snuff suede” till mörka, nästan chokladbruna. Mina personliga favoriter, som går varmt just nu, är ett par i svart mocka. De fungerar både till kostym och jeans och den svarta mockan ger ett extremt fint djup i skon vilket gör dem väldigt vackra att titta på.


Oavsett färg och materialval är det allra viktigaste med Penny loafers att passformen känns bra från början, detta med tanke på att det inte finns någon snörning som kan justera småfel i hur de sitter på foten. Eftersom de flesta skor töjer sig något i takt med att man använder dem är det lätt hänt att loafers blir för stora.


Visste du att: När Michael Jackson gjorde sin världsberömda Moonwalk för första gången bar han ett par svarta Penny loafers från amerikanska G.H. Bass & Co. Jacksons bärande gav skomodellen ett rejält uppsving.


Snygga Penny Loafers att bära innan vinterns slask kommer:

Penny Loafers i svart mocka från Myrqvist. Fantastiskt snygga och användbara.


Klassiskt! Svart läder från Loake. Det formellare alternativet.


Sanslöst snygga Penny's från Alden i "snuff suede". Går inte av för hackor en varm sommarkväll.

Senaste inlägg

Visa alla