Topp 5 restauranger att besöka i Stockholm

Som bagarbarn har jag haft privilegiet att få besöka min beskärda del av Stockholms krogar. Och som tidigare brödchaufför har jag även haft nöjet att komma ännu längre in bakom kulisserna. Som den matälskare jag är - jag lever för att äta och äter inte för att leva- vill jag nu dela med mig av mina fem favoriter i Stockholm.

Obs! Jag har inte lagt någon värdering i ordningen utan alla är likvärdiga.

1 - The Burgundy - BISTRO DU VIN & LE LATJOLAJBAN Denna lilla pärla hittar du i Gamla Stan. Yxsmedsgränd för att vara exakt. Här finns det mat för den som lever för att äta och inte äter för att leva. Maten är i toppklass precis som vinerna. Hit åker konnässörer och de som bara uppskattar bra och god mat. I huset (Leijontornet) finns två ytterligare restauranger och en bar: Restaurang Djuret, La Ragazza och Tweed Bar. Dessa tre, inklusive The Burgundy Drivs av krögaren och Sveriges främsta hedonist Daniel Crespi. Jag har ätit på The Burgundy flera gånger och även på Djuret och har aldrig lämnat varken hungrig, missnöjd eller särskilt nykter. Definitivt värt flera besök.


2 - La Vecchia Signora, Vino Cucina e Liquori Bar

Gö miljön en tjänst nästa gång du tänkt boka ett flyg till piemonte och åk kommunalt till Åsögatan på Södermalm istället. Denna pittoreska och familjära pärla är en av de bästa italienska krogarna i mitt tycke. Servicen är fenomenal precis som maten. Här äter man precis som i Italien - antipasti, primi, secondi och dulce. Vinerna går i samma magiska linje som maten och jag rekommenderar varmt ett besök. Undrar du över hur Italiens Serie A i fotboll ser ut är det bara att ta en titt på menyn.


3 - Bar Central

Nu lämnar vi Italien och beger oss till Centraleuropa! Gillar du öl, tyska viner, surkål, knödel eller sptätzle är det här en restaurang för dig. Stämningen är alltid god och maten likaså, jag brukar dela på ett slaktarfat med Schweinshaxe och diverse korvar, surkål och knödel. Deras langos är out if this world!

4 - Sturehof

En av de mer sprudlande restaurangerna i Stockholm. Fyllt med tradition, eleganta människor och god mat. Menyn är bred med ett stort urval av diverse rätter. Alltifrån skaldjur och fisk till kött och fågel. I köket hittar du kökschef Ola Stålnacke, riddare av den franska Gäddquenelle-orden som har sitt svenska tempel på just Sturehof. Mitt tips på en enkel lunch här är deras råbiff.

5 - Restaurang AG

Här är man hemma. Om man äter kött. Och vilket kött sedan, herregud! Och vilken service! Vilka viner! Kvällen börjas med fördel i tapasbaren, där vankas allt möjligt gott. De har en gedigen drinklista och vinlista. Jag rekommenderar att hålla utkik efter deras kött- och grisfester nu när pandemin är över (vet ej om de kommer börja med det igen men man kan alltid hoppas). Vid grisfesten har de liveshow med flamenco och spanskgitarr, spädgrisarna flödar och det röda i glasen likaså. På köttfesten gör man har man miljön i åtanke när man rensar lagret - lite av en all you can eat-känsla.Senaste inlägg

Visa alla