Tre legendariska auktioner

Det har skett mängder legendariska auktioner med olika dyra föremål som sålts. Det får att ta olika grepp kring detta; antingen gå på de dyraste, mest eleganta eller kanske äldsta föremålen. Den här gången listar vi tre av Stiljournalens favoritauktioner.


Olifant på Bukowskis

År 1999 såldes en Olifant från 900-talet på Bukowskis för den nätta summan av 17 miljoner kronor. Detta är till denna dag den dyraste antikviteten som sålts på en auktion i Skandinavien. En Olifant är ett arabiskt stridshorn, tillverkat under 900-talet, som bär motiv av olika djur så som kaniner, ankor och rådjur. Det existerar bara sex liknanden stridshorn.Paul Newman's "Paul Newman" Rolex Daytona

Paul Newman blev kungen av klockvärlden när hans egen Rolex Daytona, modellen som fått sitt smeknamn från just Paul Newman, gick upp på auktion hos Phillips i New York. Det var då en rekordsumma för ett armbandsur och efter en tolv minuter lång auktion tog en lycklig vinnare hem klockan för $17 752 500. Klockan i fråga är alltså den legendariska filmstjärnan Paul Newmans egen Rolex Daytona från 1968, en Rolex-modell som kommit att kallas just "Paul Newman" eftersom han burit den så mycket. Denna hade Newman fått som en gåva av sin fru Joanne Woodward. Denna Rolex är förmodligen den mest legendariska klockan i världen och har, av experter, kallats "The greatest watch on the planet".


Fabergéägget i 007 Octopussy (fiktiv)

I James Bond-filmen Octopussy från 1983, med Roger Moore i huvudrollen, visar 007 upp en, inte särskilt imponerande, fingerfärdighet när han under en auktion med ett Fabergéägg i potten byter ut den äkta varan mot en replika. Kamal Khan som står i auktionens andra ringhörna förstår givetvis ingenting och går därifrån som vinnare av en kopia.
@linusj.se


Senaste inlägg

Visa alla