Tre stora smoking-synder

Kritik kring vad män bär på smokingevent tenderar att handla om uppenbara synder så som att bära en vanlig kostym, en färgglad fluga eller att ha slips i stället för fluga. Alla tre är i sig brott mot de traditionella smokingreglerna, och oförlåtliga såklart. Men man får också tänka på att de står ut som sådana stora synder eftersom de är relativt sällsynta. Det är trots allt ganska få som gör sig skyldiga till dem.


Av den anledningen tycker jag inte att de ska ses som de allra största synderna. Ja, det är absolut stora misstag, men de är sällsynta. Jag vill i stället hävda att det är viktigare att fokusera på de synder som nästintill alla gör sig skyldiga till. De visar på hur frånkopplade gemene man är från klädtraditioner och hur dålig den generella kunskapen kring vad som är rätt och fel är.


Synd nummer ett: dölj midjan

Detta är kanske den största synden. Bär man smoking ska midjan döljas, antingen med hjälp av en väst eller en dubbelknäppt kavaj. Det finns de som bär gördel också, men det är förmodligen den största synden av dem alla. Bär du en enkelknäppt smokingkavaj behöver skjortans nedre del döljas med hjälp av en väst. Man får inte skymta den vita skjortan mellan kavaj och byxa.


Med alla regler finns undantag. Det kan gå att komma undan att bära enkelknäppt smokingkavaj utan väst, men då vill det till att passformen är extremt bra med byxor som har så hög midja att den döljs under kavajen. Men detta är inte att rekommendera.

Erik Mannby med djupt skuren väst.

Synd nummer två: trubbiga slag

Det som är det allra vanligaste på vanliga kavajer, alltså trubbiga slag, är förbjudet på en smokingkavaj. Spetsiga slag är mer formellt och passar därför bättre på smokingen. Alla smokingkavajer, såväl enkelknäppta som dubbelknäppta, ska ha spetsiga slag. Det är alldeles för vanligt att man ser män som bär smokingkavajer med trubbiga slag på event runt om i världen. Det går givetvis ha sjalkrage men det blir sällan snyggt på enkelknäppta smokingkavajer.

Här bär jag dubbelknäppt smoking med spetsiga slag.

Synd nummer tre: skorna

Den allra mest eleganta skon att bära till smoking är operapumps, men det går bra att ha en lack-Oxford eller en vanlig, obehagligt välputsad, Oxfordsko. Vid ledigare smokingtillställningar går det att komma undan med en Alberttoffla i sammet eller en så kallad Belgian shoe.

Men, hur många par operapumps ser man vid ett vanligt smokingevent? I bästa fall ett eller två par. Och lackskor? Kanske en tiondel bär dem. Resten bär svarta läderskor i olika varianter med allsköns brouge-mönster, tjocka sulor och munkknäppningar.

Fredrik af Klercker med sina operapumps (och enkelknäppta smoking med sjalkrage).

Inte sällan ser man alla de tre stora synderna i en häpnadsväckande ful kombination som får ögongloberna att svida i paritet med när Axe-schampot varit på besök.


Se till att vara noggrann med detaljerna och håll koll på traditioner och regler.

Senaste inlägg

Visa alla