Trunk Show med Enzo Bonafé hos Skoaktiebolaget


Under fredag och lördag (1-2 oktober) håller det italienska skovarumärket Enzo Bonafé Trunk Show i Skoaktiebolagets lokaler på Nybrogatan i Stockholm. Beställningar görs vid förbokade konsultations- och provningsmöten.


Familjeföretaget Enzo Bonafé grundades 1963 av Enzo själv. Han är född och uppvuxen i Bologna och företaget har fortfarande hela sin produktion där, 58 år efter grundandet. Det är en liten grupp människor, varav fem är del av Bonafé-familjen, som skapar skorna ur den egna fabriken. Hela familjen Bonafé är inblandade i produktionen och det är till denna dag endast pappa Enzo som tillåts tillskära stingrocka, som är ett väldigt speciellt material att skapa läderprodukter från. Mamman i familjen är den som gör alla mönster, det vill säga ritar på lädret hur bitarna ska se ut. Sonen Massimo har kontakt med återförsäljare och dottern Silvia sköter företagets ekonomi. Totalt är de 15 personer som ser till att företaget rullar och står för all produktion i fabriken i Bologna. Det är Massimo och Silvia, tillsammans med gänget på Skoaktiebolaget, som tar emot kunder under helgens Trunk Show.


Skapandet av ett par skor börjar i regel med att en kund hör av sig och vill ha något eget. För Skoaktiebolaget är Enzo Bonafé den producent som de gör de flesta av sina MTO-skor igenom. De erbjuder en MTO-tjänst med sällsynt stora valmöjligheter där man i mångt och mycket helt själv tillåts bestämma hur skon ska se ut och vara uppbyggd.När en kund kontaktar Skoaktiebolaget för att köpa en Enzo Bonafé-sko kommer denne i regel med en idé om hur skon ska se ut. Det kan vara en helt egen tanke eller att man med utgångspunkt i en befintlig Enzo Bonafé-modell modifierar skon åt det håll som önskas. Det kan då vara justeringar som att man vill ha en annan form på toe cap eller addera brogueing etc. Efter detta går frågan vidare till Massimo Bonafé, som sköter företagets kontakt med återförsäljare. Utefter kundens önskemål tas det fram förslag på hur skon kan se ut och presenteras då för kunden som får ge sin feedback. När själva modellen är vald finns det även möjlighet att välja vilken läst skon ska ha, alltså det som utgör själva formen på skon. Enzo Bonafé har ett enormt urval av läster att välja mellan. Kunden får också välja vilken sula som är bäst lämpad. Det går att välja mellan enkelläder, dubbelläder eller olika gummisulor.Ett annat val man som kund står inför är konstruktionen, men där majoriteten är hand welted goodyear. När man har alla detaljer på plats och känner sig nöjd med design, konstruktion och eventuella justeringar i lästen är det sedan dags för beställning. Produktionstiden för en MTO-beställning hos Enzo Bonafé är cirka fyra månader. Priset för ett par hand welted goodyear-skor börjar på 6 250 kr och från 7 500 kr för MTO hos Skoaktiebolaget.


Enzo Bonafé Button Boots, en modell som få andra producenter erbjuder. Bild från Skoaktiebolaget.Kontakta Skoaktiebolaget vid förfrågningar om beställningar.

Senaste inlägg

Visa alla