Ut på jakt

På vissa jakter fokuseras det lika mycket på kläder och tradition som på själva jakten. Det är nog i få traditionstyngda sammanhang som man kan dra till sig så ogillande blickar som på en jakt om man är fel klädd. Kommer man i för nya kläder är man en nybörjare, kommer man i för trasiga kläder ser man sjavig ut. Det gäller att hitta det perfekta mellanläget som gör att man ser alldeles lagom erfaren ut.


Förr var jakten en viktig ritual för att visa sin klasstillhörighet; det ansågs mycket fint att bli bjuden på jakt och ännu finare att bjuda på jakt. I vissa kretsar stämmer detta fortfarande och då är det viktigt vad man har på sig i dessa sammanhang. Ju mer erfaren du är desto mindre behöver man nuförtiden bry sig om vad man har på sig. Men bär aldrig en matchande tweedkostym om du inte jobbar på jakten.Vad man bär för kläder påverkas självklart väldigt mycket av vad det är för väder. Är det soligt och varmt räcker det med en kavaj eller väst, är det tjugo grader kallt krävs något helt annat. Men det finns ett par generella riktlinjer.


Knickers

Knickers är den traditionella jaktbyxan men de kan se lite teatraliska ut om man inte känner sig bekväm i dem och bär dem på ett avslappnat sätt. Den knälånga knickersbyxan är elegant: bär manchester eller flanell om det är fågeljakt och läder om det är klövvilttsjakt. Om det är så kallt att det inte går att ha knickers, tacka nej. Tofsar till knickers fungerar bättre nere på kontinenten, framför allt i Spanien där de är tofsgalna, medan det i Norden kan se lite pretentiöst ut. Men de är väldigt bra för att hålla upp strumporna.


Barbourjacka eller -rock

När vädret tillåter är oljerocken den absolut bästa jaktrocken, utmärkt mot väta och efter några år eller något varv i torktumlaren har den fått den perfekta, väderbitna looken. Den fungerar bäst när det inte är speciellt kallt men kanske lite blött, vid en brittisk fågeljakt tillexempel. Barbours produkter har sitt ursprung i motorsporten, de har framför allt tillverkat motorcykeljackor. Jackorna har alltså många fler användningsområden än jakt, men passar allra bäst i skogen eller på fältet.


Prinsessan Diana och Prince Philip från Netflix-serien The Crown i härliga Barbour-jackor.

Lodenrock

Den mycket eleganta lodenrocken var länge det dominerande ytterplagget på jakten men har av praktiska skäl tyvärr nästan helt slutat att användas. Det är ett mycket vackert plagg som förhoppningsvis återupptäcks. Lodenrocken fungerar naturligtvis bra också utanför jaktsammanhang men kanske bäst bär man har lite livserfarenhet i ryggsäcken.


Hatt

Det finns en hel del åsikter om vilken hatt man bör använda till vilken typ av jakt, exempelvis keps till fågel och småvilt och hatt till klövvilt. Själv föredrar jag en sliten Trilbyhatt i alla lägen. Bestäm själv vilken hatt du tycker bäst om och gör den till din. Mössan kan man ha i fickan och sätta på sig när man kommer ut på pass.


Bössa

En detalj som är lika viktig som kläderna är självklart vilken bössa man använder. En god väns far frågade honom vid det första jakttillfället: ”Vill du skjuta bra eller vara elegant?” och syftade då på om han ville ha en bössa av modell sida-sida, där piporna är placerade bredvid varandra eller en bockbössa med piporna placerade ovanpå varandra. Det hela var självklart skämtsamt med tanke på att man skjuter lika bra med båda modellerna men en gentleman väljer alltid sida-sida, då det är en mycket vackrare bössa. Bockbössan har självklart en fördel om man råkar vara olympisk skeetskytt och en fjärdedels millimeter i precision räknas. Men är man inte det väljer man att vara elegant.


På kvällen

Efter en trevlig dag i naturen är kvällen det perfekta tillfället att använda sig av sin sammetssmoking. En jaktmiddag sker ofta i mindre sällskap och i närheten av naturen. Då passar sammeten väldigt bra, gärna i någon avvikande färg som mörkgrön eller vinröd.

Senaste inlägg

Visa alla