top of page

Vad bär man närmast kroppen?

De plagg man har den mest privata relationen till är naturligtvis de man har närmast kroppen och det man har på sig innanför hemmets väggar.


Underkläder

En mans underkläder består rill största delen av kalsonger och inte så mycket annat. Nuförtiden kan vi ju som tur är tvätta kläderna mycket enklare. Förr var det nödvändigt att täcka hela kroppen u underkläder för att undvika slitage på övriga kläder och för att värma sig.


Kalsonger

Det finns tre grundmodeller av kalsonger. Endast en bör användas till vardags, en när man sportar och den tredje kan man hoppa över helt och hållet.


Boxershorts

Boxershorts är det mest bekväma och snyggaste alternativet. Vitt, vit- och blårandigt samt ljusblått är boxershortsens klassiska färger. Har du möjlighet, skaffa några par från anrika märket Sunspel som har tillverkat boxershorts i utmärkt kvalitet sedan 1860.


Underbyxa

Underbyxan har samma form som boxershortsen men sitter tajtare och är ett utmärkt altenativ när man sportar.


Y-frontskalsonger

Y-frontskalsonger är en gammal tradition av märket Jockey. De som väljer att bära dem har svårt att vänja sig av vid dem. Men det är väldigt sällan attraktivt eftersom de visar mer än de döljer.


Långkalsonger

Långkalsonger är ju ett mycket skönt och praktiskt plagg när det blir kallt. Det är aldrig elegant att frysa.


Undertröja

Att ha en t-shirt eller ett linne under skjortan är något som varje man av rent estetiska skäl bör undvika. T-shirt under skjortan blir ofta bylsigt och kan se märkligt ut när man anar ringningen under skjortkragen. Undantaget är att bära den som J.F. Kennedy; skjortan är uppknäppt över t-shirten och stoppas ej ned i byxlinningen. Det är en helt annan sak att ha underställ av praktiska skäl, när det är kallt och man ska vara i naturen.


Uppe men inte påklädd?

Ibland har man den där extra tiden för sig själv, kanske på morgonen eller på kvällen. Möjligen en hel lördag när man är hemma och uppe men inte behöver klä på sig. Hur klär man sig då på ett så trivsamt och elegant sätt som möjligt? Konstnären, regissören och manusförfattaren Julian Schnabel har dragit detta till sin absoluta spets då han oftast har pyjamas och tofflor. Han har dessutom mycket god skak i sina val av dessa plagg. Vi kan inte alla vara Julian Schnabel men vi kan göra ett gott försök.


Morgonrock

Detta underbara men alldeles för sällan använda plagg är den perfekta dressen för att trivas hemma. Morgonrocken finns i en uppsjö av material och färger. De vanligaste är ull, siden, kashmir och bomull. Morgonrocken har odödliggjorts i ett otal formler och böcker. Sherlock Holmes, exempelvis, är en klassisk morgonrocksbärare och har löst otaliga fall i sitt vardagsrum iklädd just en vacker morgonrock.


Benedict Cumberbatch I rollen som Sherlock Holmes bär här en morgonrock från Derek Rose.

En elegant morgonrock är ankellång med skärp och sjalkrage. Den får gärna ha en fåll i annat material och färg än själva rocken. En viktig skillnad mellan morgonrock och badrock är att morgonrocken inte är till för att torka sig utan för att värma sig. De snyggaste morgonrockarna köps på New & Lingwood i London. De har ett fantastiskt utbud av färger och material.


Badrock

Badrocken används till att torka sig i, är nästan alltid gjord i frotté och har ett något slappare utseende än morgonrocken. Badrocken är mer av ett slit- och slängplagg som blir blött nästan varje dag. Den kan också vara lämplig att använda för att skyla sig på eller på väg till en badplats.


Pyjamas

Pyjamas är ett plagg som nästan fungerar bättre utanför sängen än i den. Det kan vara skönt att tillbringa timmarna före sänggående i pyjamas och morgonrock. Det är självklart helt upp til var och en vad man väljer att sova i, men det kan bli lite trassligt att sova i hel pyjamas. Däremot är det trevligt att ta på sig pyjamasöverdelen när man vaknar, så att man inte har morgonrocken direkt mot kroppen. Det finns bara ett ställa att köpa pyjamas om man vill vara en sann gentleman, och det är från Derek Rose. Den absolut mest klassiska pyjamasen är vit, ribbad och i bomullssatin.


Tofflor

När man har pyjamas och morgonrock måste man ha något på fötterna, nämligen tofflor. Det viktigaste är att inte visa tårna; det är lika osmakligt hemma som någon annanstans. Använd därför aldrig tofflor som är sandalinspirerade.

Den trevligaste modellen är Alberttofflan i sammet, oftast utformad som en mycket lätt sko. Den grekiska tofflan är vanligtvis i läder och formad så att den är mycket lätt att få på foten. Båda är utmärkt skodon för hemmabruk.

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page