Vad bär man på huvudet?

Förr var en hatt det yttersta beviset på att du var en gentleman. Den oskrivna hattregel som fortfarande gäller är att en riktig gentleman aldrig har hatt på sig inomhus.


Hatten har en mycket lång historia men låt oss börja i London den 15e januari 1797. Datumet är känt för att den höga hatten introducerades. Det säg att när John Hetherington gick ut på gatan iförd en hög hatt mötte han fyra kvinnor som svimmade. Så provocerande ansågs modellen dåförtiden. Ett bevis på att mode, om det får ta sin tid, blir stil. Den höga hatten är i dag den absolut mest högtidliga hatt som finns.


I dag har hatten fallit ur den normala garderoben men den finns där och återkommer som stilskapare, som så mycket annat i den manliga garderoben. Rätt huvudbonad vid rätt tillfälle kan fortfarande vara ett ypperligt exempel på god smak.Hattmodeller


Trilby

Hatten som gjordes känd genom George du Mauriers pjäs Trilby år 1894 är den trevligaste vardagshatt som finns. Den är enkel, lätt och formbar och fungerar även utmärkt till jakt.


Fedora

Fedorahatten är den mest eleganta hatten efter den höga hatten. Den fick sitt namn efter prinsessan Feodora Romanoff, en karaktär spelad av Sarah Bernhardt 1882 i Victorien Sardous pjäs Fédora.


Hög hatt

Den höga hatten, även kallad cylinderhatten, skapades i slutet av 1700-talet och har överlevt sedan dess. Till frack kan man bära svart hög hatt, till jackett den grå med svart band, men det är mycket ovanligt. I dag är dess användningsområde något begränsat men råkar du befinna dig på Ascot är det bara att plocka fram den grå höghatten och njuta. En festlig modell av den höga hatten är chapeau claquen, som man med en handtryckning kan fälla ihop.Keps

En så kallad gubbkeps fungerar utmärkt vid fågeljakt eller för en promenad på landet. Kepsen är absolut snyggast i tweed.


Vegamössa

Havets hatt bars av sjömän under 1800-talet och gjordes populär efter att ha använts på Adolf Nordenskiölds polarexpedition med skonaren Vega. Sätt på ditt klubbmärke och hissa segel. Men bara om du är en riktig sjöbuse och har uppnått en respektabel ålder.


Panama

Panamahatten är den klassiker som har bredast spridning i dag och kan allt som oftast ses i varmare klimat. Den fungerar lika bra, om inte bättre, till shorts som till den tunna linnekostymen. Trots sitt namn har hatten sitt ursprung i Ecuador men eftersom sjömännen som använde den stannade i Panama på väg ut på världshaven fick den sitt namn därefter.


Basebollkeps

Den i dag mest använda huvudbonaden har sitt ursprung i Boston men den mest kända är den med New York Yankees klubbmärke. Alltid en klassiker! Samma regel gäller basebollkepsen som andra huvudbonader - bär den inte inomhus, såvida om du inte sitter på en inomhusarena och stödjer ditt lag.


Sotarmössa

Sotarmössan är ribbstickad i ull eller kashmir och ska helst ha en mörkare färg. Våga dra ned mössan mot öronen. Tänk Jack Nicholson i filmen Gökboet.

Senaste inlägg

Visa alla