Vad betyder klädkoden?

Det står ibland en klädkod på inbjudningar. Klädkoderna existerar för att man ska kunna sätta en nivå på hur högtidligt ett sammanhang är och för att skapa en estetiskt tilltalande tillställning. Det är en artighet mot gästen som då får veta hur man bör klä sig. Självklart ska man följa klädkoderna av respekt för värdens önskningar och ansträngningar.


Så här ser det ut ur ett formellt perspektiv när det gäller formuleringar om klädkod på inbjudningar:


1. Högtidsdräkt Civil eller högtidsdräkt har under de senaste åren varit den mest formella klädseln i världen. Frack är den mest accepterade högtidsklädseln i Sverige och Europa. Uniform bär man som anställd vid Försvarsmakten. Folkdräkt räknas också som högtidsklädseln, exempelvis som skotsk kilt eller samedräkt.


2. Jackett Jacketten används på förmiddagen (även om festen drar ut på småtimmarna). Man bör inte bjuda till fest med jackett om festen börjar efter klockan 13. Jacketten är vanlig i Storbritannien, Frankrike och Spanien på bröllop. Den är tyvärr inte lika vanlig i Skandinavien.


3. Smoking Av alla plagg är smokingen det mest utstuderade partyplagget. Det används med fördel på nyårsfest, födelsedagar och så vidare men inte i kyrkan.

4. Kavaj Kavaj på inbjudan betyder kostym, inte separat kavaj och byxa. När det gäller vigslar står kavaj över smoking i rang, på inbjudan.

5. Udda kavaj Det mest avslappnade alternativet. Skriv inte ”sommarkavaj” eller liknande på inbjudan, begreppet existerar inte.Senaste inlägg

Visa alla