Vad kvinnor vill ha


Nathalie Wänblad är, förutom krönikör på Stiljournalen, frilansjournalist och en auktoritet inom den manliga stilvärlden. Hon syns dels som skribent i Plaza Uomo men även som redaktör för Älskade Östermalm.KRÖNIKA

Gåtan som alla från Mel Gibson till Tinder-swipande yngligar genom åren har gett sig på att dechiffrera. Med varierade resultat. Det verkar nämligen råda en viss diskrepans mellan vad män tror att kvinnor vill ha och vad kvinnor i realiteten faktiskt vill ha.


De allra flesta kvinnor uppskattar till exempel män med gott självförtroende. Något som, av outgrundlig anledning, har omtolkats till att män bör vara arroganta. En egenskap som förvisso kan vara attraktiv om den balanseras på rätt sätt. Ett konststycke som ytterst få män bemästrar, om de inte är James Bond.


De allra flesta kvinnor vill också bli sedda. Ett faktum som inte direkt gynnas av ovannämnda arrogans då den allt som oftast leder till att vissa män är allt för upptagen med att demonstrera sin egen förträfflighet för att ens notera sitt sällskap.


Det här är samma män som sedan växlar mellan total oförståelse och att känna sig förolämpade när de inte får till en andra dejt. Det är samma typ av män som, i tid och otid, gärna refererar till storleken på sina plånböcker. Ett beteende som inte imponerar, än mindre väcker beundran. Åtminstone inte genuin sådan. Ett; för att män med verkligt stora plånböcker sällan ser sig tvungna att skryta. Två; för att om pengar är en mans främsta tillgång har han förmodligen inte särskilt mycket annat att komma med.


Dessa män hävdar också gärna att välklädd enbart innefattar kostym. Att kostymen i fråga sedan ser ut som en påse oslipade skridskor (för att låna Andreas Weinås uttryck) där passformen får dig att generat se åt ett annat håll verkar dock helt sakna betydelse. I sann arrogant anda tror de ändå att de är stiligast i rummet, för att inte säga, världen. Detsamma kan säga om deras förkärlek för Windsorknuten. I likhet med plånböckerna tycks de leva efter devisen ju större desto bättre. I realiteten är störst inte nödvändigtvis bäst. Och det i fler bemärkelser än en. Pricken över i:et utgörs för övrigt av de oputsade lakritsbåtarna som inte övertygar någon om sitt existensberättigande.


Hårt? Absolut! Men missförstå mig rätt. En fantastisk man med hjärtat på rätta stället kommer alltid komma undan med en sämre klädsel. Det är mannen som gör kläderna. Inte tvärtom. Med det sagt, är det också utsidan som ger insidan en chans. Att klä sig helt, rent och propert kommer därför alltid löna sig. Om det sedan rör sig om jeans och t-shirt eller tredeladkostym är en fråga om personlig stil. Det enda som däremot aldrig kommer vara stilmässigt försvarbart, eller någon kvinnomagnet, är skor med kardborreknäppning.

Senaste inlägg

Visa alla