Vårdguiden: Kavaj

Det finns olika typer av vårdguider men på Stiljournalen gör vi bäst i att hålla oss till vården av kläder och skor. Investerar man i kvalitetskläder blir man i regel mer mån om att ta hand om sina plagg på ett bättre sätt, något som ger dem en avsevärt mycket längre livslängd.


Förvaring

Många är vi som brottas med en för liten garderob, men det är en viktig del av vården av sina kläder att se till att de hänger eller ligger bra. Kavajer bör hänga med ett par centimeters mellanrum så att de kan hänga fritt, utan att slag med mera riskerar att bli vikta åt fel håll. De bör även hänga i ett mörkt, svalt utrymme där de inte exponeras för solljus eller fukt.


Hänga på galge

Det bästa är att investera i en cederträgalge, men en i plast går också bra om den är uppbyggd med ett brett axelparti. Hänger en kavaj på en vanlig galge eller en kemtvättsgalge under en längre tid kommer axeln förstöras.Kemtvätt

En tumregel är att bara tvätta kavajen hos kemtvätt om den fått en fläck som du inte själv kan få bort. Att kemtvätta kavajen, om den är av ull exempelvis, gör att tygets naturliga fetter riskerar att torkas ut. Om man bara ville fräscha upp den något efter vanlig användning fungerar det utmärkt att vädra den en stund. Om man vill tvätta så räcker en gång om året ungefär.


Vila

Kavajer mår bäst om de får vila mellan användningarna, samma princip som med ett par läderskor egentligen. Låt kavajen luftas och sträckas ut på en bra galge under ett dygn eller två. Ett annat tips är att låta kavajen hänga på en galge i badrummet medan man duschar, vattenångan hjälper till att släta ut tyget.


Borsta

Det är en god idé att investera i en klädborste för att kunna borsta bort damm och smuts från kavajen. En bra klädborste lyfter ullens fibrer och återger den lyster, kavajer i ull kan borstas i valfri riktning medan kashmir bör borstas i fibrernas riktning.Senaste inlägg

Visa alla