Vilka byxor ska jag ha? Och varför?

Vad är det som utgör ett par bra byxor? Det finns många komponenter som måste sitta och mycket kan gå fel. Det kan handla om att de är för tighta kring låren, för låga i midjan, för långa eller för korta. Jag skulle vilja hävda att byxorna sätter grunden i hela klädseln, med ett par perfekt sittande byxor kan man få nästan vilket annat plagg som helst att bli snyggt till. Sedan har vi materialvalet såklart. Vilket material är snyggt på vilken typ av byxa? Och i vilken situation?Utgångspunkten för ett par byxor är passformen, att de faller snyggt. De måste hänga från midjan på ett vackert sätt och bilda en skarp linje hela vägen ner till skon, även när man böjer sig och promenerar.


Man brukar ofta prata om tre olika attribut hos en byxa: de ska inte vecka sig, inte omforma sig, och det ska finnas viss stretch. Exempelvis är manchestertyget inte särskild bra på att stå emot omformning, de som brukar bära det har säkert märkt att byxorna kan säcka sig lite vid knäna om man suttit ner en längre stund. Vanligtvis är tyg som är tätare vävda bra på detta, twill är tillexempel naturligt tätare och står väl emot att vecka sig.


Till regler finns undantag och om garnet är extra starkt behöver inte väven vara särskilt tät. Garnets styrka i exempelvis linne och så kallat high-twist wool gör att det klarar en mindre tät väv men kan trots att de är luftigare behålla sin form på ett bra sätt.


Nu kommer en lista över några av de vanligaste och snyggaste typerna av byxor. Noterbart är att de hårt behandlade ulltygerna, det man kan kalla för vanligt kostymtyg, inte tar plats på listan. Trots att de kan sitta bra och vara en snygg byxa, gör de sig sällan särskilt bra när man delar upp dem från tillhörande kavaj. I regel beror detta på att de är lite för glansiga.


High-twist

Dessa är gjorda av ett garn som är tvinnat för att göra det starkt och veckar sig därför inte i första taget. Man skulle kunna säga att dessa är sommarens motsvarighet till flanell. Som snyggast i grått, om du frågar mig.


Flanell

Det kanske bästa tyget för byxor. Det är ett perfekt mellanting mellan formellt och avslappnat, fungerar fint med kavaj och cardigan.


Manchester

Den räfflade väven, som är en typ av sammet, görs i regel i bomull men finns även i ullvarianter. Fungerar mycket bra till lediga sammanhang och är som snyggast i ett tyngre tyg med vidare passform.


Mollskinn

Ett bomullstyg med borstad yta som används främst på vintern och hösten eftersom det är relativt varmt. Ett snyggt, ledigt alternativ till helgens promenader.


Chinos

Också bomullsbyxor och finns med olika sorters vävar, allt från styva och glänsande till mjukt tvättade. Jag skulle föredra det förstnämnda som ger ett mer dressat intryck och håller sin form bättre.


Denim

Även detta är bomull och känns igen enkelt med sin blå färg, även om det såklart finns många olika färger. Det finns olika sorters denimtyg där vikt och färg varierar. Ofta används tätare och finare denimtyg för att göra byxor av det mer skräddade snittet. ”Vanliga” jeans är något mjukare och mer tvättade.


Det finns givetvis oändligt många fler typer av byxor och material och det går alltid att gå in ännu djupare på tygets tillverkningsprocess med mera. Däremot är det dessa som jag ser oftast i min vardag och det handlar främst om att få en uppfattning om vad man själv gillar, för att sedan kunna vara bekväm i valet av byxor när det är dags att investera i ett par nästa gång.

Senaste inlägg

Visa alla