Vilka smycken kan man bära?

Vad män bär för smycken är givetvis väldigt personligt och har varierat mycket genom åren, men de senaste 30 åren har det varit relativt likriktat. Det är svårt att säga att det finns något rätt eller fel, däremot är det som alltid bra att ha några riktlinjer i bakhuvudet när man väljer.Ringar

För hundra år sedan var det inte ovanligt för en man att ha flera olika ringar, både av estetiska skäl och för att visa tillhörighet. Som exempel kan nämnas doktorsring, ring för ordenssällskap eller studentklubb. Detta bruk har idag nästan helt försvunnit och det finns ett fåtal ringar kvar som använda med varierad frekvens.


Vapenring – använda oftast om man har tillgång till en vapensköld. I de flesta europeiska länder krävs att man är adlig för att det ska vara comme il faut att bära en sådan ring.


Signetring – signetring är en oval guldring som oftast bärs på lillfingret med initialer ingraverade. Den är vanlig i Storbritannien och passar också kanske bäst på en britt.


Vigselring – en slät guldring är det mest traditionella och eleganta.


Halsband

Halsband går utmärkt att lämna hemma. Om man ändå vill bära ett bör man ha en stark koppling till det. Halsband hade sin storhetsperiod under 1970- och 1980-talen och har sedan dess levt en tystnande tillvaro. Kanske främst av skälen att det är rätt obekvämt och inte särskilt stiligt.


Armband

Armbandet har länge varit en del av mannens klädedräkt och de senaste hundrafemtio åren har det mer eller mindre oavbrutet funnits där i varierande längd och material, allt från kaiser Wilhelms och kung Gustaf V:s guldarmband till de enkla koppararmbanden från Sabona. Det finns en uppsjö armband i läder, tyg och andra material. Ett armband som du anser klär din personlighet kan alltid ge en snygg kontrast till klädseln.

Senaste inlägg

Visa alla