WORKWEAR - TRADITION OCH STIL

Den typ av kläder och den stil som ofta benämns som workwear har blivit go-to för mig under det senaste 1,5-året. Även om jag älskar kostymer, slipsar och pennyloafers får man erkänna att det inte alltid passar sig att bära tredelad, kritstrecksrandig kostym. Särskilt med en lång tid där sociala sammanhang lyst med sin frånvaro i bagaget. I stället, för att få utlopp för mitt stilintresse, har jag kärat ner mig något i just workwear, inte sällan vintage workwear. Gärna Army-chinos, denim-skjorta och rutig Woolrich-jacka.


För mig har en del av njutningen varit att få klä sig ledigt och praktiskt, men ändå behålla kvalitet och stil. För det är precis vad workwear handlar om, tidlös stil där man vördar för traditionella hantverkskonster och snitt - dessutom ofta till en rimlig peng.


Som tidigare nämnt har Army-chinos varit frekvent burna den senaste tiden. Mina absoluta favoriter är ett par 50-talare från franska armén, via Broadway & Sons. Det fina med dem är att de har vansinnigt hög midja, vida ben och fungerar både till sneakers och pennyloafers. Förutom dessa har jag åter hittat tillbaka till jeans. Efter att inte känt mig bekväm i, och därav inte burit, jeans på ett antal år kan jag nu älska ett par höga vintage-501:or. Perfekta att matcha med en härlig brun eller gräddfärgad kashmirtröja, gärna av kortare modell.


Levi’s har själva en bra vintage-sektion på deras hemsida.

Tröjor kan man leka mycket med vad gäller färger och mönster, men en klassisk brun, kabelstickad kommer man långt med. Pete & Harry har fått in många fina senaste tiden.


Generellt är det den Japanska workwear-scenen som haft en ledande roll och i mångt och mycket dragit med oss andra på denna tidlösa stilresa. Jag rekommenderar verkligen att ta en titt åt våra vänner i öst, de gör detta allra bäst. Särskilt syns det i deras kärlek för denim där flera tillverkare erbjuder högkvalitativa plagg både RTW och MTM.


Även om man alltid bör strunta i vad andra tycker om ens klädstil, och hur sorgligt det än är, finns det ett visst motstånd för att klä sig i slips och kostym i dagens samhälle. Det är inte sällan att man drar blickar, goda som onda, åt sig när om går längs gatan i en perfekt skuren kostym. Jag tror att det är precis därför workwear har blivit en gyllene mellanväg för mig. Jag kan ha klassiska snitt och högkvalitativa kläder men ändå behålla en ledig stil. Det fina med detta är även att det går alldeles utmärkt att blanda. Bär ett par välputsade svarta tasselloafers till så tillfredsställer du din inre vurm för klassisk stil samtidigt som du ser avslappnat elegant ut. För, det är ju trots allt så att om man vill kunna kalla sig själv välklädd bör man kunna bära upp tröja och jeans likväl som kostym och slips.

Senaste inlägg

Visa alla